Dan Evrope – 70 godina Šumanove deklaracije

Izvor: pixabay.com

Danas je Dan Evrope – godišnjica Šumanove deklaracije, temelja Evropske unije. Prošlo je sedamdeset godina od kada je francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman predložio saradnju Francuske i Nemačke na polju čelika i uglja. To je, suštinski, bio prvi korak ka ujedinjenju Evrope nakon Drugog svetskog rata i prvi korak ka stvaranju Evropske unije, koja danas broji 27 članica. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Srbija blizu pridruženja Evropskoj uniji, ali da je za to potrebno da se ujedini celo društvo.

Ove godine se Dan Evrope zbog pandemije koronavirusa proslavlja nešto drugačije nego inače. Evropska unija pokazala je solidarnost kako sa zemljama članicama, tako i sa svojim kandidatima za članstvo, među kojima je i Srbija.

„Ideja solidarnosti bila je pokretačka snaga u stvaranju nove Evrope, zasnovane na saradnji i na zajedničkim vrednostima gde bi narodi prosperirali ne nauštrb svojih suseda, već zahvaljujući njima. Danas, kada se borimo sa virusom COVID-19, reč solidarnost ima i dalje isto značenje – solidarnost u pomoći i izgradnja bolje budućnosti“, poručio je Sem Fabrici.

On je danas izjavio da Srbija treba da nastavi reforme na putu ka EU i da su odnosi Unije i Srbije bliži nego pre početka krize sa koronavirusom.

„EU i Srbija delile su iste izazove tokom krize, a Srbija je deo sistema evropskog odgovora na krizu“, rekao je Fabrici na panel-diskusiji ambasadora povodom Dana Evrope organizovanoj na Fejsbuk stranici beogradskog EU info centra.

Zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnje obeležavanje Dana Evrope izgleda drugačije, a ceo raspored programa možete pogledati na zvaničnom sajtu Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Gostujući na Televiziji N1, Sem Fabrici istakao je važnost medija i debate u njima.

„Važno je reći da politički animozitet ne treba da pređe u lične napade. Mediji da se ne koriste kao instrument u političkoj borbi, debata treba da se vodi na korektan način, da se razmenjuju ideje, mi podržavamo takav politički narativ. Smanjite tenzije, održite debate, mediji moraju da budu objektivni i imaju važnu ulogu, posebno u periodu izbora“, poručio je Fabrici.