Dezinformacije tokom pandemije dobile na snazi

Tokom pandemije koronavirusa dezinformacije su se širile do sada neviđenom brzinom, dok je nedostatak blagovremenih i relevantnih podataka o novom virusu doprineo zbunjenosti i širenju straha u javnosti.

Preopterećenost neproverenim informacijama i dezinformacija izazvala je širenje neizvesnosti, straha, uznemirenosti i rasizma u razmerama koje nisu viđene u prethodnim epidemijama, kao što su SARS, MERS i Zika.

Između januara i sredine marta 2020. godine, na društvenim mrežama dnevno je objavljivano čak 3,08 miliona poruka o Covid-19, pokazuju podaci do kojih je došla grupa istraživača Vaccine Confidence Project kroz monitoring društvenih medija.

Posledica ovog je da je sve veći broj ljudi suočen sa velikom količinom oprečnih informacija i kontradiktornih saveta, počeo da ignoriše upozorenja u vezi sa javnim zdravljem ili bezbednošću. Time je infodemija direktno povećala rizike od štetnih posledica epidemije po globalno zdravlje.

Na društvenim mrežama javili su se zasebni profili koji šire dezinformacije vezane za vakcinu protiv koronavirusa i time dodatno uznemiravaju već uplašene i zbunjene građane. 

Koliko je važno sprečiti širenje netačnih i neproverenih informacija prepoznao je Fejbuk koji je pokrenuo aktivnosti za otkrivanje potencijalnih dezinformacija. Više o tome pogledajte u našem videu koji je nastao u sklopu edukacije “Suprotstavljanje dezinformacijama” koja je inicijativa TechSoupa i U.G. Zašto ne.