Društvene mreže kanal za širenje propagande za vreme korone

Propagandne aktivnosti na društvenim mrežama povećale su se u odnosu na prošlu godinu. Pandemija je potvrdila koliko teorije zavere mogu biti opasne, pogotovo u vreme digitalnih tehnologija, kada informacije u sekundi postaju viralne. 

Dezinformacije, namerno i nenamerno širenje obmanjujućih informacija preovlađuje na društvenim platformama, aplikacijama za ćaskanje i veb sajtovima. Prema profesorki političkih nauka Kelly M. Greenhill presudno je rešiti se dezinformacija koje se šire i mutiraju baš kao i virus, jer mogu uticati na društvo i na demokratiju. 

Teorije zavere zasnovane na glasinama mogu se pretvoriti u politički problematične, mogu čak biti opasne kada političari i drugi akteri pokušavaju da podmetnu i iskoriste veru građana u političke svrhe.

Pandemiji nije pomogao ni trenutni politički trenutak, koji je neobičan u pogledu neobuzdane volje nekih aktuelnih lidera i medija koji ih podržavaju da šire neproverene, a u nekim slučajevima čak i lažne teorije zavere kao navodnu istinu.

Donald Tramp, sada bivši američki predsednik bio kreator širokog spektra teorija zavere i često je retvitovao postove koji su podržavali ekstremno desničarsku teoriju QAnon. 

Na koji način i zašto su društvene mreže korišćene za širenje dezinformacija i lažnih vesti, šta je QAnon i koje su njihove aktivnosti pogledajte u našem videu koji je nastao u sklopu edukacije “Suprotstavljanje dezinformacijama” koja je inicijativa TechSoupa i U.G. Zašto ne.