EUREKA, KOCKA REVOLUCIJA!

Foto: Marjan Cvetković Doca

Nedopustivo! Neko želi da uništi dušu Niša. Neko želi da uništi jedini očuvani deo stare niške čaršije. Otišle su kazandžije, otišla je i blatnjava kaldrma, ali kocku ne damo, ne iz inata već zbog meraka. I molim vas, dragi moji eksperti, nije suština da li znamo šta je kocka, a šta kaldrma. ALI ZNAMO! Postoje još uvek neki nezavisni eksperti pa nas informišu, ako ništa drugo, mi nove generacije znamo i da guglamo: http://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=29881 i http://www.visitnis.com/kazandzijsko-sokace.html.

Ovo je glas za spas duha starog Niša, neka prethodna generacija je odgovorna što smo izgubili stari Niš. Molim vas, ne prebacujte odgovornost na nas. Za to što je došla kocka preko blata je odgovorna neka prethodna generacija, a mi ćemo biti odgovorni ukoliko umesto kocke dođu ploče, a neki naredni ako umesto ploče dođe asfalt. Pobedina ulica je nekada isto imala kocku, ta kocka danas krasi ulicu u nemačkom Drezdenu, pogledajte sada kako izgleda Obrenovićeva ulica?! Zato je svaka kocka važna, sačuvajmo je. I zato dižem glas za spas Sokačeta, Kazandžijsko je naše, ono pripada Nišlijama i Nišlijkama.

Da li je rešenje ubijanje starog i lepog dela Niša zbog komercijalizacije protiv urbanizacije? Resorni većnik izjavljuje da je imao sastanke sa vlasnicima kafića. Pa zar sokače pripada kafićima? A građanstvo? Zašto nije bilo javne rasprave, zašto totalno nepostojanje informacija za javnost? To je suština problema. Pa u savremenim državama bi grad izmestio bašte, pa u tom savremenom svetu bi kafići platili štetu koju su naneli kocki. Ovde plaćaju građani i građanke, plaćaju štetu i u parama i u meraku. Resorni većnik kaže da to košta osam, devet miliona? Ozbiljan većnik u tamo nekom civilizovanom svetu izjavljuje tačnu sumu i ozbiljan projekat ima tačan iznos, razlika između ove dve brojke je, niški većniče, ceo milion.

Kazandžijsko sokače ostalo bez kaldrme (VIDEO)

Počela kompletna rekonstrukcija simbola Niša – Kazandžijskog sokačeta

I sve se ovo dešava u dva, tri dana, uigrana akcija kafedžija i bagera. Ranijih godina se bašte nisu tako brzo sklanjale. Pokrenuo sam on-line peticiju samo sa jednim ciljem, da ona bude najbrže sredstvo informisanja u eri zavisnih medija, da informišem ljude šta nam se dešava u gradu, da čujem šta misle.

U međuvremenu sam uspeo da bar jednom prošetam ulicom, sokačetom i uživao sam. Sva lepota sokačeta bez bašti, tamo negde u svetu na ovakvoj lokaciji postoji samo jedan red stolova uz prozore, sviraju ulični svirači i tramvaji prolaze. Tek sam u tom trenutku shvatio koliko je ulica široka i lepa!

Tramvaji u Pragu. Foto: Marjan Doca Cvetković
Svirač u Gracu. Foto: Marjan Doca Cvetković

 

 

 

 

 

 

Taj trenutak sam morao da zabeležim, što bi rekao Stevan Sremac u Ivkovoj slavi Ja htedoh samo da sačuvam veselu sliku današnjeg Niša od zaborava… Inače će sve te lepe dane Nišava odneti u Moravu, Morava u Dunav, a Dunav negde bestraga i oni se više nikad neće vratiti, kao ni mladost naša.

Kazandžijsko sokače danas. Foto: Marjan Doca Cvetković

I zato pozivam vas odgovorne ispred grada da lepo poravnate sokače, od ivice do ivice, sredite vodovod i kanalizaciju, a onda vratite staru kocku, jednu po jednu.

To će biti stari sjaj sokačeta, biće i jeftinije i lakše i lepše.

Foto: Marjan Cvetković Doca

Sa druge strane pozivam sve meraklije i meraklijke, čuvare lepog i starog Niša, mlade i stare, sa uspomenama i one koji bi tu stvarali uspomene, one iz grada i van grada da stanu na stranu Niša. Pozivam i one prave niške kafedžije, baš te iz sokačeta da stanu na stranu Niša. Svi svesni i moralni će to uraditi i sa jedne i sa druge strane.

Neka ovo bude glas svih nas za spas dobra. Pišem ove redove zbog svih nas i vičem EUREKA, KOCKA REVOLUCIJA!