Hakovanje klime u Nišu

“Mladi kreću da se ekološki osvešćavaju, ali na samom smo početku što me raduje zato što postoji prostor da se razvijamo”, kaže članica pobedničke ekipe na prvom niškom Climathon-u Aleksandra Stanković.

Dvadesetpetoro mladih u DELI prostoru učestvovali su u globalnoj akciji Climathon. Pravila su bila ista za sve učesnike u preko 100 gradova sveta – za 24 časa treba naći način na koji se može rešiti problem klimatskih promena u gradskoj sredini.

Prvi Climathon u Nišu organizovale su ENECA i PROAKTIV uz podršku Crédit Agricole Banke.

Vladan Risantijević iz ENECA-e kaže da mladi imaju znanje i ideje, a potrebno im je prilika da to pokažu i učine nešto dobro za čitavu zajednicu. Organizatori i članovi žirija, profesori sa Prirodno-matematičkog i Fakulteta zaštite na radu, zadovoljni su idejama koje su timovi predstavili. Naš sagovornik dodaje da se proglašenjem pobednika takmičenja ne završava njihova misija:

U razgovorima smo sa ljudima iz Grada Niša da vidimo šta od ovih projekata mi stvarno možemo da implementiramo u Nišu”, ističe.

Risantijević najavljuje da će biti drugih događaja na kojima će mladi moći da pokažu šta mogu, znaju i time pomognu gradu u borbi sa klimatskim promenama.