Izveštavanje o glumici Danijeli Štajnfeld senzacionalističko i bez empatije prema žrtvi

Foto: N1

Nakon što je glumica Danijela Štajnfeld u Višem javnom tužilaštvu izjavila da ju je silovao njen kolega Branislav Lečić, brojni mediji pisali su o ovoj temi senzacionalistički. Tim povodom grupa “Ženska solidarnost” uputila je apel medijima da silovanje nije senzacija, već vrsta nasilja koja ostavlja dugoročne posledice na žene koje prežive. 

Pre nekoliko dana glumica Danijela Štajnfeld je u izjavi koju je dala Višem javnom tužilaštvu, rekla da je čovek kog je ranije navela kao moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao, njen kolega Branislav Lečić. Tužilaštvo je kasnije potrvdilo da je u pitanju osoba sa inicijalima B.L. a ubrzo nakon toga se oglasio i Lečić, koji je navode okarakterisao kao “gnusne laži”. Insajder je potom objavio ekskluzivni intervju, ali i snimak razgovora ove glumice i Lečića, koje je glumica podnela Tužilaštvu kao dokaz. 

Grupa “Ženska solidarnost”  osudila je portal nova.rs isticajući da su preneli informacije iz tužilaštva bez konsultacija sa Danijelom Štajnfeld. 

“Ovakav pristup medija treba najstrože javno osuditi i bojkovati. Danijela i druge žene koje su preživele seksualno nasilje zaslužuju da ih pažljivo saslušamo i da se preko medija u javnost prenese njihov glas direktno, bez senzacije i van trke medija za ‘klikabilnošću’”, navodi se u saopštenju ove grupe.

Kako kažu, nezavisno od neodgovornog ponašanja medija, borba koja je pokrenuta istupanjem glumice Milene Radulović u javnost nedvosmisleno je pokrenula i ohrabrila druge žene da progovore, u tom svetlu, Danijela Štajnfeld čini još jedan ogroman korak u borbi protiv seksualnog nasilja. 

Podsećamo da je Danijela Štajnfeld snimila dokumentarni film „Isceli me“ („Hold me right“) u kojem, zajedno sa drugim osobama koje su preživele silovanje, govori o doživljenom seksualnom nasilju i načinima borbe sa traumom koja nastaje kao posledica silovanja.

Nakon filma glumica Danijela Štajnfeld doživela je pritisak javnosti koja je od nje zahtevala da otkrije identitet silovatelja, u potpunosti ignorišući njenu odluku da se ne oseća spremnom za takav čin. 

“S tim na umu, kako ne bismo sličnim postpucima kolektivno retraumatizovali žrtve, moramo biti svesni odnosa moći između muškaraca i žena koje su preživele seksualno nasilje – u ovom slučaju Danijela Štajnfeld je godinama bila ućutkana implikacijama političke i društvene moći Branislava Lečića, i ne, Lečić nije izuzetak od pravila; svaki muškarac unutar svoje klase ima više moći od žene koja je zlostavljana i svaka žena koja je preživela seksualno nasilje je neupitno svesna ove činjenice”, dodaju. 

Iz ove grupe navode da je važno neumorno isticati da se optužba protiv Branislava Lečića ne sme instrumentalizovati za svrhe sukoba opozicije i vlasti – seksualno nasilje nad ženama nije odlika jedne ili druge stranke, već opšte nadmoći muškaraca koja prevazilazi  stranačke, ideološke i nacionalne pripadnosti.

Pavlović o slučaju Štajnfeld: Plaši me potpuni izostanak empatije prema žrtvama

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” prati medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama. Kako kaže jedna od članica i novinarka Sanja Pavlović ono što je plaši je potpuni izostanak empatije prema žrtvama, unižavanje njihovog dostojanstva i time kršenje svih profesionalnih (i ljudskih) standarda pojedinih medija.

“Mediji i te kako mogu doprineti i osnaživanju i ohrabrenju žena koje su preživele nasilje, te isto tako i njihovoj viktimizaciji. Pozivam sve medije da pogledaju intervju koji je Danijela Štajnfeld dala za Insajder jer vrlo jasno i iskreno objašnjava koliko su mediji ti koji su uticali na njenu odluku da bilo kome, pa i institucijama, kaže ime muškarca koji ju je silovao”, dodaje Pavlovićeva.

Razgovor između Štajnfeldove i Lečića, koji je objavio Inasajder, a koji je prema njihovim informacijama snimljen 2016. godine, možete čuti ovde, a intervju koji je dala za ovaj portal možete pogledati ovde.