KC Niš: Hospitalizovano 189 pacijenata, 235 novozaraženih u Srbiji

Foto: MC/A.Đ.

U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovano je 189 pacijenata, a kod 67 je potvrđeno prisustvo virusa korona, od kojih je i jedno dete. Na aparate za veštačku ventilaciju priključeno je pet pacijenata i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju, stoji na sajtu KC Niš. U poslednja 24 sata preminuo je jedan pacijent u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

U četiri kovid bolnice u ZC Vranje ukupno je hospitalizovano 66 pacijenata, dok je 28 pozitivno. Među hospitalizovanim pacijentima u Vranju nema dece.

U ZC Leskovac, u kovid bolnici ukupno su hospitalizovana 62 pacijenta, a kod 18 je potvrđen virus, dok su u ZC Surdulica u kovid bolnici hospitalizovana 44 pacijenta, dok je 30 sa potvrđenim prisustvom virusa. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je 235 osoba pozitivno na koronavirus od 9383 testiranih. Preminule su četiri osobe, dok se na respiratorima trenutno nalazi 78 pacijenata. Ukupno je preminulo 665 osoba, dok je 2128 osoba hospitalizovano. 

Tiodorović: Situacija nesigurna sa naznakama stabilizacije

Član Kriznog štaba i niški epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je da se trenutna epidemiološka situacija može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, što se može reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

On je takođe skrenuo pažnju na to da je ovaj virus i dalje među nama.

“Značajno je da do kraja meseca stabilizujemo situaciju, jer nas u septembru čekaju izazovi, za šta moramo da budemo spremni”, kazao je Tiodorović dodavši da se za građane koji dolaze iz inostranstva ne uvode mere, jer kako kaže, računa na njihovu samosvest. 

U narednih pet do sedam dana razmatraće se mere i za državljane Srbije koji dolaze iz određenih zemalja rekao je dr Zoran Gojković. Kako ističe, epidemiolozi su zauzeli jasan stav da u narednih pet do sedam dana ponovo evaluiraju situaciju.

“Da li ćemo i za neke druge države uvoditi restriktivne mere, a i da li ćemo za naše građane koji dolaze iz tih zemalja uvoditi pi-si-ar testiranje ili samoizolaciju videćemo u narednih nedelju dana”, istakao je Gojković.