KC Niš: Situacija u Nišu alarmantna, ali pod kontrolom

Foto: kcnis.rs

U niškom Kliničkom centru trenutno je zbrinuto 226 pacijenata, od kojih su 103 pozitivni na koronavirus. Od 14 zbrinute dece, kod polovine je potvrđeno prisustvo virusa, a svi oni su u stabilnom stanju. Tešku kliničku sliku ima šestoro pacijenata, koji se nalaze na respiratorima, a bitku sa koronom je izgubilo četvoro pacijenata u protekla 24 časa. U toku noći u KC Niš primljeno je 15 pacijenata.

“Situacija je alarmantna, ali pod kontrolom”
– ovako dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora KC Niš opisuje epidemiološku situaciju u Nišu. U toku noći je u Klinički centar stiglo još 15 pacijenata. Novina je ta da je i novi Klinički centar ušao u sistem kovid bolnice delom svojih kapaciteta.

“U delu Intezivne nege imamo 42 kreveta za pacijente i 84 mesta za pacijente na respiratoru. Otvorili smo treći i četvrti sprat sa još 200 kreveta. Mi se pripremamo da budemo uvek korak ispred želeći da obezbedimo dovoljne kapacitete ne samo za grad Niš, već za ceo jugoistok Srbije” ističe dr Stanojević i dodaje da su svi oni koji se trenutno nalaze na kiseoniku u stabilnom stanju i da se stalno prate. 

Direktor Infektivne klinike dr Miodrag Vrbić je rekao da  kroz prijemnu Trijažnu ambulantu Infektivne klinike prolazi u proseku od 80 do 120 pacijenata i da je to tendencija u poslednje dve nedelje, od kada se se drži visok nivo  prijavljenih pacijenata. 

“Ne možemo da predvidimo da li će broj pacijenata i dalje da se povećava ili da se smanjuje, ali je intenzitet koji nismo imali u prvom piku tokom aprila meseca. Oni pacijenti koji ne zahtevaju kiseonik šalju se u kućnu izolaciju, tako da se sada na klinikama nalazi preko 90% pacijenata koji su na kiseoniku. Onog momenta kada im se stanje poboljšta, mi ih otpuštamo i šaljemo kući” ističe dr Vrbić.

Epidemiolog dr Nikola Milenković dodaje da je problem sa decom taj da oni oboljevaju iz svojih porodičnih kontakata. Iako je činjenica da u poslednje vreme ima više dece kojima je potrebna zdravstvena nega, on dodaje je njihova klinička slika slabija u odnosu na odrasle.  

Milenković kaže da se na dnevnom nivou prati situacija sa svim okolnim centarima i ističe da prateći brojeve, u poslednih par dana, postoji veći prijem pacijenata iz Niša. 

“To je ono što nije dobro. Pokušaćemo da otvorimo veći broj centara kako bi se KC rasteretio za one koji ne zahtevaju intezivno lečenje. Naš problem je taj da u KC Niš dolaze pacijenti koji zahtevaju intezivnu negu odnosno kiseoničnu potporu” i dodaje da je od 226 hospitalizovanih iz Niša 114 pacijenata.

U Vranju se nalazi 141 pacijent u tri kovid bolnice, od čega je 91 pacijent pozitivan na koronavirus, u ZC u Leskovcu nalaze se 95 pacijenata, od kojih je 16 kovid pozitivnih, dok se u ZC u Surdulici nalazi 55 pacijenata, od kojih je 45 pozitivno na koronavirus. 

Dr Milenković apeluje na građane da shvate trenutak u kome se nalaze i da je lična odgovornost u ovom momentu ključ.

“Građani moraju da štite sebe, moraju da nose zaštitne maske pre svega, te upućujem apel da se odlože proslave, svadbe i ostala veselja jer će za te stvari biti vremena, kao i za izlaske. Situacija je u svetu takva da se mi suočavamo sa pandemijom, mi moramo da shvatimo da se to nije nešto iz čega neko može da se izuzme. To nije svetski rat da neka zemlja može da kaže da neće da uđe u rat, svi smo ušli u ovaj rat, i svi moramo zajedno da se borimo. Lična odgovornost je zaista na svakom od nas. Molim vas, štitite se, i sebe i druge, ako moramo već da izlazimo, izlazite u manjim grupama, porodično, manja okupljanja, u prirodi i na otvorenom” poručuje Milenković