Koalicija za slobodu medija traži da se objave kriterijumi za izbor nezavisnih medijskih stručnjaka

Image by Engin Akyurt from Pixabay

Članice Koalicije za slobodu medija pozivaju Ministarstvo kulture i informisanja da objavi kriterijume po kojima se biraju nezavisni medijski stručnjaci za konkursne Komisije koje ocenjuju medijske projekte. Kako navode u svom saopštenju, nije jasno na osnovu kojih kriterijuma su medijski stručnjaci izabrani.

Ministarsvo kulture i informisanja je, kažu u Koaliciji za slobodu medija, nastavilo sa svojom praksom iz prethodnih godina da za konkursne Komisije, koje će ocenjivati medijske projekte prispele na deset raspisanih konkursa, imenuje stručnjake za koje nije jasno na osnovu kojih kriterijuma su izabrani. Ovim se, kažu, obesmišljava značaj konkursa čiji je cilj da doprinesu kvalitetu javnog informisanja, jer se odluka o ocenjivanju projekata poverava ljudima za koje se ne može utvrditi da li imaju stručnog i praktičnog znanja za to.

U pitanju su “medijski stručnjaci” koje za članove Komisija na konkursima lokalnih samouprava i MKI kandiduju medijska udruženja čija je jedina delatnost – kandidovanje članova Komisija i raspodela budžetskog novca po “burazerskom” principu i spiskovima podobnih medija”, navodi se u saopštenju Koalicije.

Prema objavljenim rešenjima o imenovanju članova komisija jedan broj takvih kandidata nadležno ministarstvo ove godine navodi kao “nezavisne medijske stručnjake”. Time se, smatraju u Koaliciji, održava privid da shodno broju članica i značaja, sva novinarska i medijska udruženja imaju izbalanisran broj kandidata u konkursnim komisijama.

Ukazujemo da MKI nije poštovalo zahtev da javno objavi biografije svih predloženih kandidata/tkinja za članove konkursnih komisija, kako bi javnost imala uvid u stručne kompetencije izabranih članova komisija u odnosu na one kojima MKI nije poklonilo poverenje da budu članovi komisija”, pišu u saopštenju. 

Kako navode, ovakvi postupci Ministarstva kulture i informisanja suprotni su Medijskoj strategiji koju je usvojila Vlada Srbije, i doprinose daljem gubitku poverenja u iskrene namere države Srbije da se medijska scena u Srbiji uredi na principima profesionalnosti, stručnosti i javnog interesa. Zbog toga oni i pozivaju ministarstvo da objavi po kojim kriterijuma se biraju nezavisni medijski stručnjaci za konkursne Komisije.

Članice Koalicije su i ranije u razgovoru sa nadležnima, ali i rad u radnoj grupi za izradu medijske strategije i njenu implementaciju, ukazivale na zloupotrebu mehanizma sufinansiranja proizvodnje medijskih sadržaja.

Formalna primena zakonskih i drugih propisa nije dovoljna da bi se povratilo poverenje u institucije, neophodno je da se prekine narušavanje integriteta procesa.  Članice Koalicije za slobodu medija i formalno su zatražili uvid u pristigle prijave za medijske stručnjake kao i informacije o kriterijumima izbora istih”, dodaju. 

Podsećamo, članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.