Koncert italijanskog muzičara Matije Zanate u Nišu

Ovogodišnja manifestacija Italijansko kulturno proleće u Nišu završava se koncertom italijanskog muzičara Matije Zanate, koji će biti održan 25. aprila u 20 časova u kafe baru Julijan Djupon. Ulaz na koncert se ne naplaćuje.

Matija Zanata je profesionalni pevač i umetnik čiji repertoar obuhvata italijansku tradicionalnu, pop/rock i kantautorsku muziku. Zanata će ovom prilikom, kako organizatori najavljuju, predstaviti širok repertoar tradicionalne muzike (O sole mio, Santa Lucia, O’ Surdato ‘nnamurato, Core ‘ngrato, Malafemmena, Funiculì Funiculà…), kantautorske muzike (Arakri, Dala, De Andre, Modunjo, Paoli, Konte,…) i popularnih kancona (Ramacoti, Zukero, Ranijeri, Al Bano…).

Mladi ambasadori u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, bioskopom Kupina i Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla” i ove godine “donose dašak Italije u Niš”, i to kroz promociju italijanske kulture.

Podsećamo, od 17. aprila Nišlijke i Nišlije imali su priliku da se upoznaju sa italijanskom kulturom, muzikom, filmovima, istorijom i kulturnim nasleđem Italije. Program je počeo otvaranjem izložbe „Živeo Kavandoli“ u kojoj učestvuje preko 100 međunarodnih umetnika, karikaturista i animatora koji su svojim delima reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija. Izložba je otvorena do 1. maja.

U nedelju 22. aprila otvoren je ciklus italijanskih filmova u maloj sali Doma vojske, koji se zatvara večeras u 20 časova projekcijom filma „(Ćerkin) prvi put”.

Evropska godina kulturne baštine – 2018.

“Naša baština – gde se prošlost sreće sa budućnošću” – slogan je Evropske godine kulturne baštine, čiji je cilj da ohrabri građane i građanke da istražuju evropsko kulturno nasleđe, i da se sa njime povezuju. Sa tim u vezi, ove godine realizuje se niz inicijativa i događaja širom Evrope.

Sve institucije Evropske unije uključene su u ovogodišnja dešavanja sa ciljem očuvanja i popularizacije kulturne baštine, te organizuju niz događaja kako bi obeležili Godinu kulturne baštine, sa više od 1,120,000 učesnika, iz 28 zemalja.

Takođe, EU finasira projekte koji se tiču kulturnog nasleđa, kroz program Kreativna Evropa, a mnoštvo dodatnih mogućnosti dostupno je kroz programe Erazmus+, Evropa za građane, Horizon 2020, i druge EU programe.