Na nedavno održanom Državnom prvenstvu u powerliftingu, Nišlijka Sanja Mirković osvojila je titulu druge najbolje u zemlji, oborila lični rekord i u svoj grad se vratila sa srebrom. Rezultatima je, kaže, prezadovoljna, a ističe da su pripreme za takmičenje bile teže nego ikada zbog pandemije virusa korona. 

Može li dizanje tegova biti i ženski sport, pitanje je koje je novinarka i sportiskinja Sanja Mirković čuje svakodnevno. Odgovor umesto nje daju brojna priznanja i nagrade koja niže proteklih godinu dana. Nedavno je medalju donela iz Knjaževca, gde je na Državnom prvenstvu postala vicešampionka.

Na Državnom prvenstvu u benču prošle godine Sanja je osvojila zlatnu medalju; foto: privatna arhiva

“Sa svim faktorima koji utiču na jedan takmičarski rezultat, a koji su sada bili ovakvi kakvi su, prezadovoljna sam rezultatom iz Knjaževca. Možda bi rezultati bili još bolji, ali nedostajao je važan deo priprema”, navodi Sanja.

Kako kaže, održavanje takmičenja je zbog korone bilo pod znakom pitanja. Konačna odluka o tome da će ipak biti održano stigla je desetak dana pre početka. Pored nje, na prvenstvu je zablistao i “PLK Konzulat” u kom trenira, koji je proglašen za najbolji klub.

Unutrašnja pobeda prethodi svakoj spoljašnjoj

Iako je se ovim sportom profesionalno bavi od 2019. godine, Sanja se već nekoliko puta našla na pobedničkom postolju.

“Takmičim se tek godinu dana u ovom sportu i za sada imam oko desetak medalja sa raznih takmičenja. Najveći uspeh mi je titula državnog prvaka u disciplini benč pres”, kaže ona i dodaje: “Na prethodnom Držanom prvenstvu, koje je bilo moje prvo takmičenje u powerliftingu, osvojila sam takođe drugo mesto u svojoj kategoriji”.

Foto: Privatna arhiva

Sa svakim dobrim rezultatom, kaže, stiže i neopsiv osećaj sreće i samopozudanja, tada je ponosna ne samo na sebe, nego i na svoj tim. Tu je, dodaje, ključan lični napredak, koji je velika motivacija za dalje usavršavanje. 

“Za svako takmičenje potrebno je pobediti najpre sebe, pa onda i svoju konkurenciju”, ističe Sanja.

Ona navodi da su joj najveće ambicije usmerene su ka tome da ne porazi samu sebe.

“Najvažnije mi je da nisam odradila takmičenje ispod svojih očekivanja”.

Treninzi opterećenja za duh, zdravlje i dobar izgled

Sanja je učestvovala u istraživanju, koje je pokazalo da dizanje tegova sportom kod mladih žena ne dovodi do oštećenja srčane funkcije. 

Powerlifting pozivno utiče na zdravlje jedne žene jer jača kosti i smanjuje rizik od osteoporoze, povećava bazalni metabolizam i smanjuje količinu masnih naslaga, jača vezivna tkiva i stabilnost zglobova, reguliše hormone, podiže samopouzdanje, omogućava lepši fizički izgled i još mnogo toga”, naglašava ona.

Foto: Privatna arhiva

Iako je u Srbiji i dalje ljudima pomalo neobično da vide ženu koja diže tegove, Sanja kaže da sportu pol ne igra i ne sme da ima nikakvu ulogu.  Iako se, kaže, žene češće fokusiraju na kardio treninge, mislići da je to ključ za gubitak kilograma i oblikovanje tela, ona tvrdi da bi trebalo da razmisle i o treningu opterećenja.

“Žene koje izbegavaju dizanje tegova, to rade zbog straha da će se nabildovati i izgledati kao muškarci ili se povrediti”.

Dodaje da devojke nisu genetski predodređene za bildovanje i da se siguno neće povrediti prilikom vežbanja, ukoliko vežbu tehnički odrade pravilno: “Ne mora svako ko digne teg da teži ka velikim brojevima, niti da izlazi na takmičenja”.

Sanja kaže da joj je ovaj sport pomogao da reši nekoliko zdravstvenih problema, a koji su posledica modernog načina života. Zbog toga, navodi, Powerlifting preporučuje svima koji žele da poboljšaju svoj kvalitet života, zdravlje i izgled.