Kriterijumi za izbor poverenika nedovoljno jasni

Sednica Odbora za kulturu i informisanje na kojoj se odlučivalo o predlogu za novog Poverenika; foto: CRTA

Na 26. sednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije, kao kandidat za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti većinom glasova izabran je bivši predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović. Da li će ubuduće on obavljati posao poverenika, odlučiće narodni poslanici.

Sednica Odbora pokazala je da je jedini kriterijum za izbor novog Poverenika bio predlagač, ocenjuje za naš portal zamenik programskog direktora Centra za istraživanje, transparentnost i odogovornost Pavle Dimitrijević. Naime, Marinovića su predložile poslaničke grupe okupljene oko Srpske napredne stranke.

Nažalost, sam proces izbora nije obezbedio poštovanje drugih kriterijuma za koje se zalagalo više od 100 organizacija civilinog društva, a koje se odnose na stručnost kandidata, otvorenost i transparentnost procesa. Budući da preostaje samo da narodni poslanici glasaju za ili protiv odabranog kandidata, jasno je da se izbor prvog čoveka važne nezavisne institucije odvija na način suprotan principima koje je grupa organizacija civilnog društva podnela Odboru još u novembru prošle godine“, kaže Dimitrijević.

Stefan Marković, novinar Južnih vesti, screenshot MRCN

Novinar portala Južne vesti Stefan Marković kaže da bi za njega i njegove koleginice i kolege novinare najbolja situacija bila kada bi Marinović nastavio sa praksom dosadašnjeg poverenika Šabića, jer je ostavio uigrani tim koji olakšava novinarski posao kada dolaze do informacija od javnog značaja.

„Ipak, to je malo verovatno, s obzirom na to da su upravo Marinovićevi predlagači bili otvoreni u borbi protiv Šabićevog načina rada, pa se bojim da nas – ako uzmemo u obzir i izmene Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja – čekaju ili zatvorena vrata ili ’saplitanja’ na putu do informacija koje su od interesa za građane Srbije“.

Zamenik programskog direktora CRTA-e Pavle Dimitrijević; foto: MRCN/B.R.

Marinovićev protivkandidat Bojan Milosavljević, koga je predložio drugi deo vladajuće strukture, nije dobio nijedan glas podrške, dok je za Nevenu Ružić, kandidatkinju koju su formalno predložile opozicione poslaničke grupe, a podržale organizacije civilnog društva glasao je samo jedan poslanik od jedanaest prisutnih na sednici.

Osim ubrzanog postupka nakon zamerke Evropske komisije koja se odnosi na šestomesečno čekanje na izbor poverenika, loše formulisanih zahteva, koji su neke kandidate automatski isključili, Dimitrijević ističe da je još mnogo toga problematično u vezi sa ovim izborom.

„Kandidati nisu imali priliku da informišu javnost, kao ni narodne poslanike (osim članova Odbora) o svom stručnom radu koji ih preporučuje za ovu funkciju, niti da kod građana i institucija stvore uverenje o njihovom budućem nepristrasnom i odgovornom radu“, navodi i dodaje da nije obezbeđeno ni upoznavanje javnosti sa predlozima za rešavanje pitanja koja se javljaju u pristupu informacijama od javnog značaja i primenom Zakona o zaštiti podataka.