Mediji i NVO osudili govor mržnje prema TV N1 i Nova S u Skupštini Srbije

Govor mržnje, koje su televizijama N1 Nova S uputili narodni poslanici na sednici Narodne skupštine Republike Srbije u sredu 2. Decembra, najoštrije su osudili predstavnici medija i civilnog sektora u zajedničkom saopštenju.

U svom izlaganju je narodna poslanica Skupštine Srbije Biljana Pantić Pilja ove dve kablovske televizije označila kao „antisrpske“  i navela da se mogu opisati rečima „strani plaćenik, domaći izdajnik”.

“Ovo je samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupština pravi poligon za plasiranje  neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas, umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život”, navodi se u saopštenju. 

Kako navode, odsustvo osude govora mržnje poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da „normalizuje“ čineći je društveno prihvatljivom. Time, kako navode, Srbija ide prečicom ka krajnje netoleratnom i polarizovanom društvu sa nesagledivim posledicama.

“Napominjemo da se sve ovo dešava u danu kome su članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine predali taj dokument predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara ističući da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati”

Potpisnici saopštenja pozivaju Narodnu skupštinu Srbije, a pre svega  predsednika Skupštine Srbije, predsednicu Vlade Srbije i predstavnike stranaka u Skupštini da osude govor mržnje svojih poslanika i da istrajno rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu.

Saopštenje potpisuju Asocijacija online medija, Beogradski centar za bezbedosnu politku, Beogradski centar za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja, Business Info Group, CANVAS, Centar za evropske politike, Centar za praktičnu politiku, Centar za vladavinu prava, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, KRIK, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Protekta i Vojvođanski građanski centar.