Medijska udruženja donela odluku o izlasku iz radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Foto: MRCN

Zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ istupili su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine.

Ova medijska udruženja kažu da su učešćem u radu ove grupe želela da unaprede bezbednost i sigurnost svojih kolega, ali da su grupu napustila jer smatraju da predstavnici institucija ne žele da se ovim problemom bave suštinski. 

“Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK-a iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive. Napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM)”, navodi se u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja ističu da organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti kolega.

“Zbog gore navedenih razloga Upravni odbori pet udruženja ne vide više nikakvu svrhu učešća u ovoj radnoj grupi. Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni”, kažu iz udruženja.

Oni najavljuju da će bez obzira na neaktivnost nadležnih, nastaviti svim svojim kapacitetima da rade na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim stručne i psihološke podrške, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi.