Medijske organizacije traže odgovore: Čime se bave članovi značajne „medijske snage”?

Organizacije koje se ističu kao značajna „medijska snaga“ su u proteklim godinama bile prepoznatljive isključivo kroz učešće u komisijama za dodelu javnih sredstava za unapređenje programskih sadržaja u medijima, ističu u saopštenju medijskih i novinarskih udruženja i organizacija.

Asocijacija medija, ANEM, AOM, NDNV, NUNS, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i fondacija Slavko Ćuruvija u saopštenju navode da nije jasno delovanje ovih organizacije u radnim telima za bezbenost novinara i u telima za unapređenje medijskog zakonodavstva, kada javnosti nije poznato nijedno njihovo delovanje.

Oni pozivaju resorno Ministarstvo i Vladu Srbije da reaguju kako bi se izbegla kompromitacija planova za unapređenje bezbednosti novinara i implementacije medijske strategije.

“Ostaje nejasno na koji način su u proteklim godinama radili sa kolegama i koleginicama u medijima, gde su bili kada su novinari fizički ili verbalno napadnuti. A prilike za reagovanja imali su već i u ovoj godini: 21 evidentirani napad, verbalno nasilje i pritisak na kolege i koleginice nalazi se u bazi Nezavisnog udruženja novinara Srbije  (od početka 2021. godine)”, piše u zajedničkom saopštenju medijskih i novinarskih udruženja i organizacija.

U saopštenju se navodi da ni njihovo delovanje nije bilo vidljivo ni u pokušaju implementacije prethodne medijske strategije, kao ni u brojnim akcijama koje su relevantna novinarska i medijska udruženja i organizacije sproveli za svoje članove, ali i širu profesionalnu zajednicu.

Iz medijskih i novinarskih udruženja i organizacija izražavaju zabrinutost i zbog namere resornog Ministarstva da organizacijama i udruženjima koji u proteklom periodu nijednom se nisu oglasili, ili javno istupali svojim akcijama daje isti značaj, kao i onima koji već decenijama rade na unapređenju medijske i novinarske sfere.