Medijsko prelistavanje sa Dragoljubom Dražom Petrovićem u Nišu

EU info kutak u Nišu organizuje novo „Medijsko prelistavanje sa…“ u okviru ciklusa događaja na kojima se razgovara sa medijskim stručnjacima i gde se analiziraju značajne teme koje su u medijima obeležile protekli period. Prvo medijsko prelistavanje u 2020. godini zakazano je sa glavnim i odgovornim urednikom lista Danas, Dragoljubom Dražom Petrovićem, u petak, 31. januara od 17 sati u prostorijama EU info kutka u Nišu (ul. Vožda Karađorđa broj 5).

Sa urednikom Danasa zainteresovani građani će prelistavati vesti u medijima koje su bile najaktuelnije od početka godine, uz poseban osvrt na to kako i zašto se često dešava da o istoj temi mediji sasvim različito izveštavaju. Analiziraće se kakve poruke šalju mediji, kome ih upućuju i kako čitaoci, gledaoci i slušaoci prihvataju informacije koje im dolaze posredstvom medija. Jedna od tema razgovora biće značaj medijske pismenosti i mehanizmi kojima možemo doći do boljeg razumevanja vesti i prepoznati medijske manipulacije kojima smo često izloženi.

Ideja EU info kutka u Nišu je da za svako „Medijsko prelistavanje sa…“ ugoste po jednog stručnjaka iz oblasti medija koji će sa publikom otvoreno razgovarati o značajnim temama o kojima su mediji u prethodnom periodu izveštavali. Pokušaće da otkriju šta sve čini medijsku poruku i šta stoji iza nje kako bi bili sposobni da izađemo iz tzv. „slepih mrlja“ koje stvaramo kroz ustaljene načine konzumiranja informacija.

Prvo medijsko prelistavanje u EU info kutku organizovano je decembra 2019. godine sa Aleksandrom Nikšić, urednicom servisa BBC na srpskom jeziku. Sa urednicom BBC na srpskom jeziku razgovarali smo o vestima i njihovoj selekciji.

Prisustvo „Medijskom prelistavanju sa Dražom Petrovićem“ je besplatno za sve zainteresovane građane. Iz organizacionih razloga i zbog ograničenog broja mesta, potrebno je najaviti dolazak na officenis@euinfo.rs ili 018/254-461, najkasnije do 30. januara u 19 sati.