Novi Sad – nova stanica “Karavana za klimu”

Karavan za klimu / Izvor: institutfrancais.rs

U subotu 12. i nedelju 13. maja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu od 10 do 18 sati, u okviru Festivala nauke i obrazovanja, održaće se “Karavan za klimu”. Posetioce očekuju izložba “Život smeća”, fotografije, skulpture u pokretu, panoi sa objašnjenjima, velika društvena igra i još mnogo toga.

U okviru novosadskog “Karavana za klimu” biće predstavljene fotografije Ane Batricević, snimljene marta 2017. godine na deponiji Vinča i Centra za preradu otpada Ada Huja u Beogradu, kao i  elektronske skulpture Dragana Modoranovića, napravljene od neispravnih elektronskih delova, bačenih na smetlište.

Mališani će, kako organizatori navode, moći da kroz igru uče na radionici za popularizaciju nauke:  “Tema ove radionice je proizvodnje solarne energije, a osmislio ju je Bogdan Džonlaga. Ima za cilj da pokaže najmlađima da je moguće stvarati struju zahvaljujući Suncu”, pojasnili su.

Izvor: institutfrancais.rs

Posetioce očekuju i dva interaktivna panoa o otpadu, koji edukuju decu o nužnosti da se svakodnevno biraju dobri modeli ponašanja. Deca će se o važnosti zaštite životne sredine informisati i posredstvom društvene igre Ekomudrice (Les Ecomalins) od Verdure.

“Cilj društvene igre je da najmlađe poduči ekološki svesnim građanskim postupcima koje treba da obavljaju svaki dan, i to uz zabavu. Igrači prolaze kroz različite prostorije kuće: kuhinju, kupatilo, sobu, dnevnu sobu, a idu i napolje. U svakoj prostoriji, treba da odgovore na neka pitanja o ekološkim modelima ponašanja koje treba da čine u tom prostoru. Igra « Ekomudrice » je igra velikog formata namenjena deci od 8 do 12 godina”, istakli su organizatori.

Kako je bilo u Nišu?

U iščekivanju događaja u Novom Sadu, pogledajte kako je bilo u Nišu, gde je “Karavan za klimu” realizovan u okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“ na Elektronskom fakultetu.

Podsećamo, Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena! jeste projekat koji realizuje Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske u Srbiji zajedno sa lokalnim akterima, opštinama, gradovima, građanskim društvom. Finansijsku podršku i pomoć za ovaj projekat dao je i Francuski institut iz Pariza i grupa SUEZ.