Novinarska udruženja: Zbog pretnji na Tviteru ugrožena bezbednost novinarke Vesne Mališić

Foto: printscreen emisije Utisak nedelje

Pretnje sa Tvitera upućene novinarki Vesni Mališić, zamenici glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN, ugrožavaju njenu bezbednost i pozivaju na linč, smatraju i novinarska udruženja i redakcija NIN-a. Oni su pozvali nadležne da reaguju, a Mališić smatra da svi novinari koji su izloženi napadima, moraju da reaguju.

“Mislim da nije moguće naći argumente u prilog femicidu, ali mentalno razglavljena Vesna Mališić svojim ogavnim delovanjem kao da želi da kaže  da nema nemogućih misija”
– ovo je pre par dana objavljeno na tviter nalogu autosovinizam. Anonimni tviteraš pretnjama upućenim Vesni Mališić, nastavlja sa pretnjama upućenim novinarkama.

Mališićeva, koja kaže da Tviter i ne koristi, za mediareform.rs navodi da su je na pretnje sa ove društvene mreže upozorili prijatelji i kolege zaduženi za bezbednost novinara.

Mislim da sam spašena što ne znam šta se sve tamo dešava. Oni (prijatelji i kolege) su smatrali da to nije samo obično vređanje, već tvit koji ugrožava sigurnost. Naravno, s obzirom na to da zaista živimo u prostoru koji je prožet nasiljem u svim mogućim dimenzijama, ja sam odlučila da se ponašam legalistički. Pozvala sam Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, i to sam prijavila”, kaže Mališić za Mediareform.rs.
 
Nakon reagovanja novinarskih udruženja, reagovao je i MUP koji je, kako kaže Mališićeva, na tragu otkrića ko stoji iza ovog, za sada, anonimnog profila:

Moram da kažem da je Tužilaštvo vrlo brzo reagovalo, preuzeli su ceo slučaj. MUP je malopre, koliko sam videla, izdao saopštenje da su na tragu otrkića osobe. To je dobar odgovor, s obzirom da smo mi ušli u jednu spiralu nasilja koja je veoma opasna za ovo društvo, zato što je jedno nasilje počelo da proivodi drugo, i to dovodi do toga da ljudi postaju ravnodušni prema ogromnoj količini nasilja i ne prepoznaju kada je to nasilje ustvari ugrožavanje nečije bezbednosti”.

Njen poziv ka Tužilaštvu je, kako kaže, poziv da skrene pažnju nadležnih s obzirom da se sa tog Tviter naloga pretilo ne samo njoj, već i ostalim novinarkama u Srbiji, koje su sve učestalije.

“Mislim da smo došli do tačke kada društvo mora da se vraća u normalnost, i da svi novinari koji su vređani i ugrožavani, da oni ustvari pritiskaju institucije sistema da rade svoj posao. Izgleda da je to jedini način, pored onoga što se zove politička volja, koju na žalost u ovom trenutku nemamo, gde se pored ogromnog nasilja, glasovi diktiraju po sistemu rijaliti programa. To je nešto što je jako opasno. Mi smo država u kojoj je ubijen premijer, u kojoj su ubijani novinar, gde nijedno ubistvo novinara do sada nije rešeno. Mi odgovorni prema toj činjenici”, navodi Mališićeva.  

Novinarka Jovana Gligorijević na meti napada istog Tviter naloga

Novinarka nedeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević kaže da je od 2016. godine meta napada grupe predvođene istim čovekom, koji stoji iza naloga autošovinizam.

U jednom od tvitova upućenih Gligorijevićevoj, ovaj korisnik je pisao da se nada da će “držati namerno u srušenoj zgradi bez zidova i prozora na nišanu snajpera druge strane, da će joj repetirati pušku dok joj cev na čelu, da će joj pijani vojnici sa ček pointa pucati za jugom koji vozi”.

Jovana Gligorijevič; foto: MRCN arhiva/M.S.Nakon ove pretnje se odlučila da ga prijavi: “U jednom momentu ga jesam prijavila, jer mi je pretio snajperom. Međutim, prijavu je podnela moja pravna zastupnica, pa je greškom nekoga u tužilaptvu, ona zavedena kao oštećena. Naravno, prijava je odbačena, jer nije njoj prećeno”.

Posle četiri godine vređanja i pretnji, Gligorijevićeva smatra da ima elemenata i za prijavu proganjanja, ali da za to nema energije.

“Prošla sam kroz proces prijava drugih pretnji, na koje tužilaštvo jeste reagovalo i videla kakav je pakao kad uđeš u taj proces”.

Sve što želi je, kaže, da pretnje prestanu: “Ono što sigurno znam jeste da nijedna od meta Zorana Ćirjakovića ne želi da on ostane bez osla, čak ni da bude kažnjen. Samo želimo da nas ostavi na miru”.

NUNS i UNS: Zabrinuti smo zbog napada na koleginicu Mališić, sumnjamo na Zorana Ćirjakovića

Nezavisno udruženje novinara (NUNS) izrazilo duboku zabrinutost zbog novinarke NIN-a Vesne Mališić, brutalnim javnim napadima, govoru mržnje i pretnjama. Oni sumanjaju da iza naloga stoji novinar i bivši predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković, prenosi NUNS. 

Sumnja da je u pitanju Ćirjaković je opravdana, jer je on već u više navrata vređao i omalovažavao novinare, a pogotovo novinarke”, piše u saopštenju NUNS-a.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izražava solidarnost sa kolegijumom NIN-a i osuđuje pretnje koje su na Tviteru upućene zamenici glavnog urednika ovog nedeljnika Vesni Mališić.

UNS je u svom saopštenju napisao da poziva kolege da osude svaki vid nasilja nad novinarima i da se na svojim privatnim nalozima uzdrže od nasilne retorike, gde se navodi da pretećim i neprimerenim porukama novinari i javne ličnosti podstiču verbalno nasilje i u komentarima svojih pratilaca i time dodatno ugrožavaju bezbednost svojih kolega i pogoršavaju uslove za profesionalan rad medija.

Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal intenzivno radi na utvrđivanju identiteta osobe koja je na društvenoj mreži Tviter uputila pretnje zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN Vesni Mališić.

U svom saopštenju naveli su da je “Srbija zemlja u kojoj pretnje građanima nisu dozvoljene”. Kako kažu, policija u ovakvim slučajevima pristupa sa punom pažnjom i preduzima sve mere iz svoje nadležnosti. Takođe su naveli da ovaj slučaj pokazuje da je inicijativa  Aleksandra Vulina za ukidanje anonimnosti na društvenim mrežama opravdana i potrebna.