NUNS: Gradonačelnica Niša da prestane da diskriminiše medije

FOTO Screenshot JV

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo još jedan slučaj diskriminacije medija, ovog puta od strane gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. NUNS podseća da je diskriminacija zabranjena zakonom i da se na taj način krše i domaće i međunarodne norme o slobodi informisanja.

Novinarka Južnih vesti postavila je pitanje gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski zašto niko iz njenog Kabineta , ali ni od gradskih funkcionera i nadležnih službi ne odgovara na pitanja novinara ovog medija i da li je to uobičajena praksa za sve medije u Nišu.

To nije uobičajena praksa, uobičajena praksa je za one medije koji naše odgovore zloupotrebljavaju, odnosno izvlače iz konteksta, prenose pogrešno, ono što je najvažnije, izvlačeći upravo iz konteksta i zbog toga što komentarišete u tekstovima, odnosno oni mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće. To ne važi samo za Južne vesti, to važi za sve medije, osim za elektronske medije ove vrste gde rečono što izgovaramo se zapravo čuje i ne može da se drugačije izmontira. Dakle to pre svega važi za portale i za pisane medije, to smo odlučili i tako će ubuduće biti…“, odgovorila je Sotirovski. 

NUNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano  da je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja…“, a u istom članu se navodi i da se ne sme “ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija…“.

NUNS poziva Gradsku upravu Niša i gradonačelnicu Draganu Sotirovski da prestanu sa diskriminacijom medija i novinara i omoguće im da nesmetano obavljaju svoj posao i da informišu građane o događajima i informacijama o kojima javnost ima opravdan interes da zna u skladu sa zakonom“, navodi se u njihovom saopštenju.

Ovo nije usamnljen slučaj, NUNS već dugo vremena uopzorava na problem diskriminacije medija, neodgovaranja na novinarska pitanja od strane javnih funkcionera i nepozivanje na događaje od javnog interesa. Ovo udruženje podseća da je Dragana Sotirovski do skoro bila u ulozi novinara i da bi tim pre morala da zna da je diskriminacija medija protivna zakonu.