Poruke ljubavi i tolerancije iz centra Niša

Foto: A.S

Nekoliko desetina balona u duginim bojama sa porukama ljubavi i tolerancije poletelo je iz centra Niša povodom Svetskog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Akciju su organizovale omladinska organizacija KOM 018, EU info point Niš, Odbor za ljudska prava, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Media i reform centar Niš.

„Jedan dan u godini nije dovoljan kako bi se ljudi koji su na socijalnim marginama zaštitili i odbranili. Mi smo odlučili da na simboličan način damo značaj ovoj, nažalost, društveno ugroženoj kategoriji. Rešili smo i da obeležavanje ovog datuma postane tradicija i da ovakvi događaji budu prisutni svake godine u našem gradu“, istakao je Nikola Božanović iz omladinske organizacije KOM 018.

On je još dodao da se Niš na ovaj način, zajedno sa nevladinim organizacijama, bori protiv govora mržnje protiv svih ugroženih društvenih kategorija u koje spadaju i seksualne manjine.

,,Diskriminacija je jedan od ključnih problema, ali, nažalost, i fizičko nasilje kome su izložene ove kategorije društva. Veliki problem je i raskorak između realne situacije i broja prijavljenih slučajeva, a razlog je sporo procesuiranje prijavljenih slučajeva nasilja’’, naglasio je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava u Nišu.

Od 2004. godine 17. maj se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, jer je tog datuma 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa međunarodne liste mentalnih poremećaja.