Posle više od šest meseci rada onlajn, volonteri Psihološkog savetovališta ponovo su se vratili u svoje kancelarije. Studenti će moći da ih posete svakog radnog dana od 15 do 19 sati, a kako kažu preduzeli su sve neophodne mere zaštite.

Početkom marta, zbog pandemije virusa korona, Psihološko savetovalište preselilo se na onlajn platformu, pa su sa onima kojima je bila potrebna psiholška podrška razgovarali preko mejlova i Skajpa. Ove nedelje su se vratili starom režimu rada, a studenti mogu da ih potraže u Studenskom kulturnom centru u zgradi Univerziteta, kao i do sada.

Preduzeli smo sve neophodne mere u cilju zaštite naših klijenata i volontera. Ukoliko želite da nas posetite potrebno je da, dok ste u našim prostorijama, koristite zaštitnu masku“, kažu u savetovalištu.

Dodaju da će, zbog bližeg fizičkog kontakta sve mere zaštite biti preduzete, ali će studenti svakako moći i da im se obrate putem interneta.

S obzirom na to da ćemo danas raditi u direktnom kontaktu sa klijenima, Skype nalog koji smo koristili do sada neće biti aktivan dok se ne ukaže potreba za radom putem indirektne, online, razmene. Svakako, i dalje smo dostupni putem Mail-a (psychonis1@yahoo.com), naše Facebook stranice i Instagram profila“.

Rad tokom pandemije

Psihološko savetovalište za studente nije stalo sa radom za vreme pandemije koronavirusa – oni su svoje aktivnosti i razgovore sa studentima prebacili na onlajn platforme preko društvenih mreža, a za potrebe razgovora “uživo” pokrenuli su Skype nalog. Kako kaže Nikola Jovančić, jedan od članova tima ovog Savetovališta za vreme pandemije su radili neometano, ali su sa studentske prešli na celokupnu populaciju kako bi svima obezbedili pomoć koja im je potrebna kako bi lakše prebrodili pandemiju. 

Kako kaže Jovančić, organizacija rada je ostala skoro identična kao i u regulanim i redovnim okolnostima, s tim što se celokupni rad premestio u online seting. Sektori su funkcionisali nesmetano.

S obzirom na to da je rad u Savetodavnom sektoru najviše transformisan, uveli smo i vikend dežurstva. Kako bi podržali ove promene i obezbedili nesmetan rad našim volonterima, broj sastanaka sa koordinatorima sektora se učestalio kako bi se što bolje prilagodili novom metodu rada. Pored toga, naša glavna supervizorka, prof. dr Bojana Dimitrijević je u vidu supervizija dva puta mesečno pružala mentorstvo i podršku našim volonterima. Psihoterapeutski tim Savetodavnog sektora je nastavio rad sa svojim klijentima, takođe u online formatu”, ističe Jovančić.

On kaže da se studenti u početku nisu javljali za razgovore, što objašnjava specifičnom situacijom u vreme pandemije. Ipak, kasnije su kasnije usledili pozivi. Najčešća pitanja bil su vezana za to kako se nositi sa situacijom, jer je, kaže, pritisak karantina već počeo da deluje.

Uglavno su pitanja bila – kako razumeti i obraditi neprijatna osećanja, kako se pobrinuti za sebe, kako izventilirati osećanja i naći nove načine struktuiranja vremena. U periodu nakon vanrednog stanja su nam se javljali i klijenti koji su sa početkom pandemije, vanrednog stanja i karantina pojačano doživljavali uznemirenost, bespomoćnost i depresivnost, najčešće u vidu napada ili epizoda, a bilo je i onih koji su doživeli gubitak bliske osobe, kao posledicu pandemije. Pored ovih primera, javljali su se i ljudi sa temama nevezanim za pandemiju”, ističe Jovančić.

On dodaje da je njihov rad savetodavni. ali da im nije u praksi da studentima daju direktne savete, već da razumeju i saslušaju klijente, a to je baš ono što je ljudima bilo potrebno.

“U vanrednim situacijama, osećati se uznemireno je normalno. To ne znači da sa nama nešto nije u redu, već da je to samo normalan odgovor na novonastalu situaciju. To je poruka koju smo takođe hteli da prenesemo”, objašnjava. 

Jovančić kaže da je pandemija uticala na drastičnu promenu u životu ljudi, a pogotovo na studente i učenje za vreme pandemije. “Kada je fokus na očuvanju zdravlja, razumljivo je da učenje bude u drugom planu. Takođe, verujem da je nekim studentima baš učenje pomoglo da se izbore sa ovom situacijom jer predstavlja način fokusiranja pažnje na nešto drugo i produktivno”. 

Jovančić dodaje da će Psihološko savetovalište za studente i u narednom periodu delovati u skladu sa merama i odlukama Studentskog kulturnog centra i Ministarstva prosvete.