Prva blokčejn kupovina doznakom iz dijaspore

Foto: Marjan Cvetković, MIRC

Novčana uplata iz rasejanja namenski je potrošena juče u Nišu uz pomoć savremene tehnologije koja se zasniva na lančanom povezivanju transakcija.

Nišlije su i zvanično pioniri u slanju i primanju blokčejn doznaka iz inostranstva, zahvaljujući pilot-projektu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Grada Niša. U toku je njegov testni segment, u okviru kog se 19. septembra u Niš slila prva novčana pošiljka iz dijaspore posredstvom blokčejna.

Foto: Marjan Cvetković, MIRC

Jučerašnji dan je takođe bio značajan, jer je jedan od izabranih primalaca potrošio deo primljene sume u prodavnici “As”, u Knjaževačkoj bb. On se novcem koji je dobio od bliske osobe iz strane zemlje snabdeo uglavnom namirnicama. Na kasi je, za samo nekoliko sekundi, platio račun digitalnim vaučerom, tačnije karticom sa kju-ar kodom putem onlajn-platforme irske kompanije “AID:Tech“, dok se za bezbednost transakcije pobrinuo američki “Stripe“.

Foto: Marjan Cvetković, MIRC

Deo sredstava ovaj Nišlija će moći da iskoristi za izmirivanje duga u JKP “Objedinjena naplata”. Ovako su poslata sredstva iskorišćena za ono čemu su namenjena, uz bezbedan transfer sa minimalnom provizijom. Istovremeno, grad na Nišavi polako postaje centar blokčejn tehnologije.

Pilot-projekat “Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš” jedinstven je u svetu, a cilj mu je da se slanje novca iz rasejanja pojednostavi, usmeri i pojeftini. Nakon što pošiljalac sa bilo koje tačke planete uplati 100 evra ili američkih dolara, primalac u Nišu će moći da ih potroši odmah ili u roku od pet dana od dana prijema u dinarskoj protivvrednosti po trenutnom kursu UN-a.

Prvi krug testiranja trajaće do kraja meseca, a drugi je planiran za oktobar.

Učestvujte u anketi o slanju novca iz dijaspore