Srbija i NATO: Zaštita tajnih podataka

Međunarodna saradnja Srbije u oblasti razmene i zaštite tajnih podataka počela je 2008. godine, kada su Vlada Republike Srbije i NATO potpisali Sporazum o bezbednosti podataka i kodeks o postupanju. 

Ovaj sporazum je ratifikovan 2011. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, a godinu dana kasnije potpisan je i Sporazum između Republike Srbije i Evropske unije o bezbednosnim procedurama za razmenu i zaštitu tajnih podataka.

Oblast zaštite tajnih podataka u Srbiji je uređena  Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije, kao i Uredbom o osnivanju Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost.

Individualnim akcionim planom partnerstva za period od 2019. do 2021. godine Srbija se obavezala da će jačati kapacitete Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, sprovodeći odgovarajuće standarde u ovoj oblasti.

Kako Srbija i NATO sarađuju kada je u pitanju oblast zaštite podataka tema je našeg novog videa iz serijala o saradnji Srbije i NATO alijanse.