Svi smo u čudu kada se desi dijalog

Drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije u organizaciji Fonda za otvoreno društvo i Filozofskog fakulteta održava se danas u Beogradu. Sa direktorom nedeljnika Vreme Stevanom Ristićem razgovarali smo o potrebi za dijalogom vlasti i opozicije, motivima predstavnika vlasti za učestvovanje u dijalogu, kao i izbornim uslovima koji su tema okruglih stolova.

  • Veći deo javnosti bio je iznenađen početkom dijaloga vlasti i opozicije, s obzirom na to da su predstavnici vlasti takav vid komunikacije dugo odbijali?

Mislim da je problem što dijalog ne postoji, i onda kad se taj dijalog i desi – svi smo u čudu. Ja mislim da je dijalog poželjan, da je jedan od uzroka političke krize koju imamo već nekoliko godina baš to što nema dijaloga, što opozicionih poslanika gotovo da nema ni u parlamentu. Mislim da to jeste prilika da se nešto uradi što se tiče izbornih pravila i kršenja izbornih procedura koje smo imali u prethodno vreme.

  • Nakon prvog susreta mogle su se čuti kritike zbog “tajnosti” razgovora. Smatrate li da je odabran dobar format razgovora za ovu priliku?

Ne možemo da kažemo da je to tajni sastanak kad se desio na javnom mestu u prisustvu velikog broja ljudi, tu su i studenti i profesori. Mislim da je javnost bila zbunjena zbog pravila Četam hausa koja nalažu da ljudi koji prisustvuju sastanku ne mogu da prenose šta je ko rekao. Može da se govori o tome šta se pričalo na sastanku, ali ne i ko je konkretno nešto rekao. Možda nije dobro što nakon sastanka učesnici nisu davali izjave, ali svakako je dobro što su vlast i opozicija razgovarali u prisustvu nevladinog sektora.

  • Zašto se vlast baš u ovom trenutku odlučila na dijalog?

Ako se vratimo malo unazad, posle izveštaja Evropske komisije u kom se kritikuje stanje demokratije, parlamentarizma i medija već je tad počela izvesna relaksacija. Setite se da je Maja Gojković kao predsednica Skupštine odmah sazvala neke kolegijume, sastanke, kako bi se razgovaralo da li je potrebno baš tih 700 amandmana, da li moraju zakoni da se usvajaju po ubrzanoj proceduri… Tako da, po mom mišljenju, dijalog nije neka nova stvar. Koliko su u tome iskreni i jedni i drugi, to je neko drugo pitanje.

  • Tema sastanaka su izborni uslovi. Premijerka Brnabić nedavno je izjavila da opozicija sada želi promenu izbornog zakona koji je sama usvojila dok je bila na vlasti.

Nije naš problem što su loši zakoni, zakoni su takvi kakvi su. Problem je, što je i holandski ambasador u jednom intervjuu nedavno rekao što se ti zakoni ne poštuju. Korišćenje mobilnog telefona je zabranjeno na izbornom mestu. A mi smo svedoci fotografija na Tviteru i drugim društvenim mrežama, pola poslanika je slikalo svoju ličnu kartu i glasački listić. Znači, problem je praktikovanje zakona i dobrih izbornih procedura koje imamo.

Tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja, a organizacija Transparentnost Srbija objavila je preporuke u vezi sa tom temom koje će predstaviti učesnicima. Među predlozima su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zatim izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije, kao i izmene drugih povezanih propisa, u vezi sa krivičnim gonjenjem krivičnih dela koja su u vezi sa nezakonitim finansiranjem kampanje.