U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovan je 221 pacijenat, a kod 79 je potvrđeno prisustvo virusa korona. Na aparate za veštačku ventilaciju priključeno je sedam pacijenata i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju, stoji na sajtu KC Niš. U poslednja 24 sata preminulo je jedan pacijent u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U četiri kovid bolnice u ZC Vranje ukupno su hospitalizovana 82 pacijenta, dok su 34 pozitivna. Među hospitalizovanim pacijentima u Vranju nema dece. U ZC Leskovac, u kovid bolnici ukupno su hospitalizovana 72 pacijenta, a kod 28 je potvrđen virus, dok je u ZC Surdulica u kovid bolnici hospitalizovano 49 pacijenata, dok je 34 sa potvrđenim prisustvom virusa. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je 235 osoba pozitivno na koronavirus od 8086 testiranih. Preminulo je šest osoba, dok se na respiratorima trenutno nalazi 91 pacijent. Ukupno su preminule 652 osobe, dok je 2817 hospitalizovano. U poslednja 24 časa 203 osobe su hospitalizovane, dok je 376 osoba otpušteno sa lečenja.

Broj aktivnih slučajeva je 8799, a broj izlečenih od početka pandemije je 18965.  

Kon: Deca u školi moraju da nose maske

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da su maske mnogo pomogle u stabilizaciji virusa otkad je njihovo nošenje obavezno. S tim u vezi preporuka je i da u novoj školskoj godini maske takođe budu obavezne, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba.

“Pre polaska u školu svaki roditelj treba da bude saradnik, da izmeri detetu temperaturu i ako ima povišenu temperaturu da ga ne šalje u školu .Kada dete pođe u školu, mora čim uđe u školu da počne da nosi masku i da ode do svoje klupe, i pre toga opere ruke”, kazao je Kon.

Preporučujemo da se maske nose neprekidno, naveo je Kon. “Kada dete dođe do klupe u toku časa može da odloži masku”, naveo je.

On je dodao da svako nenošenje maski u školi podrazumeva povećanje rizika za prenos virusa, i rekao da sve vreme treba da budu otvoreni prozori tokom leta i dok god je moguće.

“Ideal je da nenošenje maski podrazumeva neko povećanje rizika. Najmanje je kada dete sedi u svojoj klupi, ima distance, sluša nastavu i tada može da odloži masku”, naveo je Kon.