Atina iz ugla evropskih aktivista

Predstavnici partnerskih organizacija iz 13 evropskih zemalja; Foto: lična arhiva

Mladi iz 13 zemalja Evrope boravili su u Atini kako bi promovisali volonterizam na međunarodnom nivou, a jedan od učesnika bio je i Media i reform centar Niš. Predstavnici organizacija upoznali su se, između ostalog, sa značajem volonterizma u uslovima prirodnih nepogoda i migrantske krize.

Učesnici su bili u prilici da posete dve organizacije u Atini, a jedna od njih je Kulturni centar fondacije Stavros Niarkos, urbani kompleks, koji svim korisnicima omogućava pristup različitim umetničkim i edukativnim sadržajima.

Predstavnici Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine; Foto: lična arhiva

Najjači utisak na mene ostavila je poseta organizaciji Šedia Tur, koja je osnovana kako bi pomogla beskućnicima tako što im je uz stručnu edukaciju omogućeno da postanu turistički vodiči. Tura je, međutim, prilično nestandardizovana, pa smo mogli da saznamo sve o životu našeg vodiča i uslovima u kojima žive beskućnici u Atini, nakon čega nam je pokazao institucije koje pružaju usluge različitim socijalnim grupama. Videli smo sklonište za beskućnike koje je obezbedila grčka vlada, narodnu kuhinju, kao i bolnicu za lečenje narkomanije“, priča Marija Dimić iz Media i reform centra Niš.

Osim toga, održana su i predavanja o volonterizmu u kriznim situacijama. Tu su učesnici upoznali volontere koji su pomagali tokom nedavnih prirodnih nepogoda u Grčkoj.

Pričali su nam o svojim zaduženjima dok su buktali požari u Atini, na koji način su prikupljali hranu i dostavljali je životno ugroženima i koliko je važno angažovanje svih u ovakvim okolnostima, iako svest o tome nije dovoljno rasprostranjena. S obzirom da su svi učesnici iz zemalja koje često imaju slične probleme, bili smo u prilici da razmenimo iskustva koja će nam sigurno pomoći u volonterskom radu u budućnosti“, kaže Marija i dodaje da su naročito zanimljiva bila izlaganja volontera koji su boravili u Keniji, Tanzaniji, Zambiji i Vijetnamu.

Oni su tamo radili na obnavljanju kuća i škola. Bilo je zanimljivo čuti njihovo iskustvo, opisivali su putovanje kroz nepoznate predele i upoznavanje kultura i običaja širom Afrike i Azije“.

Obilazak znamenitosti Atine između predavanja; Foto: lična arhiva

Pored zvaničnog dela, koji je podrazumevao projektne aktivnosti, učesnici su imali priliku da obiđu Atinu i vide brojne znamenitosti ovog grada antičke Grčke.

Sastanak u Atini održan je u sklopu projekta Evropa za građane i građanke, na kome Media i reform centar Niš učestvuje zajedno sa drugim partnerskim organizacijama iz Evrope.