Dušan Stojadinović: Kontrolišite na šta se troši novac koji zarađujete u dijaspori

Medicinski tehničar Dušan Stojadinović radi u jednoj klinici u nemačkom Nordrahu. Ovaj Nišlija često šalje novac svojima u Srbiju i u tu svrhu uglavnom koristi neki od brzih transfera. Ipak, nedavno je na sigurnoilako.rs doznao da usluga prenosa novčanih pošiljki ne mora da bude skupa, zahvaljujući projektu koji proces slanja treba i da osigura i pojednostavi.

Ideja inicijatora i realizatora projekta, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Grada Niša, je da se uplate iz rasejanja vrše putem namenske onlajn-platforme preko koje će primaoci u matici dobijati sredstva i digitalnim vaučerima kupovati namirnice i ostale artikle, ali i plaćati račune.

“Sve što pojednostavljuje previše komplikovanu bančinu proceduru je i te kako od značaja, naročito ako je i jeftinije. A s obzirom na naprednu tehnologiju, lično mi je vrlo važno da postoji sasvim bezbedan način slanja novca iz inostranstva u Srbiju”, kaže Dušan.

Njemu se posebno dopada što se unapred zna na šta će poslata pomoć biti upotrebljena, jer se tako može kontrolisati njeno trošenje.

“Korišćenje poslatog novca namenski je veoma bitno zato što mnogi ljudi iz dijaspore održavaju i domaćinstvo u Srbiji, pa je ovako lakše organizovati sopstvene finansije i pratiti mesečnu potrošnju. Bilo bi dobro ukoliko bi digitalni vaučeri mogli da se upotrebe i na benzinskim pumpama, na primer, ili još bolje u prodavnicama odeće, obuće, bele tehnike…”, dodaje on.

Pilot-projekat “Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš” realizuje se uz pomoć partnerskih kompanija “AID:Tech” iz Irske i “Stripe” iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prijavite se za učešće do 7. septembra na sigurnoilako.rs i uštedite.