Festival “Teatar na raskršću” odložen za septembar 2021. godine

Foto: wikimedia.org

Međunarodni pozorišni festival “Teatar na raskršću”, koji je trebalo da se održi marta naredne godine, biće održan od 6. do 13. septembra 2021. godine. Razlog za odlaganje je, kažu iz Narodnog pozorišta, neizvesna situacija sa pandemijom koronavirusa.

Zbog pandemije virusa korona pozorišni festival “Teatar na raskršču” još jednom je odložen – od marta, za septembar iduće godine. U niškom Narodnom tada očekuju bezbednije uslove za organizaciju ovog festivala.

“Narodno pozorište Niš vas obaveštava da je drugi po redu međunarodni festival „Teatar na raskršću“, koji je trebalo da se održi u svom stalnom terminu od 11. do 19. marta 2021. godine, odložen zbog neizvesne situacije sa pandemijom i da će se održati u periodu od 06. do 13. septembara 2021. godine, kada svi očekujemo bezbednije uslove za organizaciju jednog ovako velikog događaja za čitav region”, navodi se u saopštenju.

Pozorište, kažu, ulaže napore kako bi koncept festivala ostao nepromenjen u novonastalim okolnostima za sva pozorišta i izvođačke umetnosti i dodaju da će sve već selektovane predstave biti na planiranom programu festivala „Teatar na raskršću“.

Prema zvaničnoj selekciji, na festivalu je trebalo da se odigra osam predstava: ”Kaligula”, Nacionalnog teatra „Ivan Vazov“ iz Bugarske, “Bakhe”, Narodnog teatra Bitolj iz Severne Makedonije, “Čovek, zver i vrlina”, NU Teatra Komedija Skoplje iz Severne Makedonije, “Razgovori o ljubavi”, u koprodukciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ iz Crne Gore, “Zločin i kazna”, Narodnog pozorišta Republike Srpske, “Baal”, Slovensko mladinsko gledališče iz Slovenije, “Lorencačo”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i “Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji vode nikuda”, Severnog pozorišta Satu Mare „Mihai Raisu“ iz Rumunije.

Od 2022. godine “Teatar na raskršću” nastaviće da se održava prema ustanovljenom terminu u martu, a iz pozorišta najavljuju dok će se redovne programske aktivnosti niškog pozorišta odvijati nesmetano, po već najavljenom programu.