GRADSKI FORUM: Očuvanje biodiverziteta – društveni aspekti i građanski aktivizam

Foto: Nikola Milošević
Foto: Nikola Milošević

U svetu se sve više govori o štetnom uticaju ljudi na životnu sredinu. Ovo je kao problem prvobitno uočeno 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se otad svakog 22. aprila obeležava Dan planete Zemlje. Od 1990. pa do danas više od 150 zemalja obeležava ovaj dan.

Koje su posledice narušavanja biodiverziteta ostavljanjem otpada? Koji su društveni, a koji ekološki aspekti izradnje mini-hidroelektrana? Kakve su posledice klimatskih promena? Na kom je stepenu ekološki građanski aktivizam?

O ovim i drugim pitanjima govoriće 22. aprila na Dan planete zemlje od 13 sati na Gradskom forumu u Media i reform centru Niš:

  • prof. dr Slaviša M. Stamenković, Departman za biologiju i ekologiju, PMF Niš
  • Ivan Medenica, Zavod za zaštitu prirode, Kancelarija Niš
  • Bojan Mitić, Srbijašume Niš
  • Goran Tokić, ekološki aktivista
  • Olivera Milošević, Ekološka organizacija „Zeleni ključ“, moderatorka

Građani će moći uživo da prate i komentarišu gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem tvitera korišćenjem #gradskiforum.

Gradski forum deo je projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i institucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.