Gradski forum: PRIORITETI LOKALNE ZAJEDNICE ZA OTVARANjE PODATAKA

Sreda, 3. april 2019. godine, 15 sati
Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Otvoreni podaci su nafta 21. veka jer se smatraju najvrednijim resursom današnjice. Od 2016. do 2020. u Evropskoj uniji biće kreirano ukupno 25.000 radnih mesta, koja su direktno povezana sa otvorenim podacima. Ukupna veličina direktnog tržišta otvorenih podataka na godišnjem nivou u 2016. procenjena je na 55,3 milijardi evra sa trendom rasta do 2020. godine od 36,9% i ukupnom vrednošću od 75,7 milijardi za 2020. godinu.

Kako otvoreni podaci utuči ne samo na poslovanje već i na građanski aktivizam, naučna istraživanja i unapređenje rada uprave? Koji su prioriteti na samom početku ovog procesa od značaja za Niš i našu lokalnu zajednicu?

O ovim i drugim pitanjima govoriće:

  • Mirjana Stanković, DCG konsalting, UNOPS
  • Nenad Stojanović, Proaktiv Niš
  • Ivan Grujić, Edukacioni centar Leskovac
  • Nebojša Rančić, Media i reform centar Niš
  • Goran Stanković, moderator

Građani će moći uživo da prate i komentarišu gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem tvitera korišćenjem #gradskiforum.

Događaj se održava u okviru Nedelje otvorenih podataka 2019, u sklopu projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva. Nedelja otvorenih podataka deo je inicijative „Serbia Digital Week“. #SDW