Kupina film od sada u Lutkarskom pozorištu

Snežana Andrić, koordinatorka za evropsku kinematografiju Kupina Filma, Marion Vio direktorka Francuskog instituta u Nišu, Ivana Savić, direktorka Pozorišta lutaka Niš i Branko Krsmanović, direktor Kupina Filma foto: MRCN / B.R.

Bioskop Kupina od septembra počinje sa projekcijama filmova u Pozorištu lutaka u Nišu. Branko Krsmanović, direktor „Kupina filma“ smatra da je taj prostor adekvatan za projekcije i da će na ovaj način nastaviti da jača i umnožava  publiku koja voli da gleda „sjajne evropske filmove“.

„Kupina je članica Europa cinemas, što otvara ozbiljnu mogunost učešća u projektima EU i za saradnju sa filmskim centrom Srbije, tako da infrastruktura Pozorišta lutaka može da se podigne na viši nivo, ako se pripreme adekvatni projekti. Njih će sigurno biti, a naročito onih kojiu su vezani za rad sa mladim ljudima. Tako da samo Pozorište lutaka preraste u jedan ozbiljan omladinski kulturni centar“, kaže Krsmanović.

S obzirom da Pozoriše lutaka u Nišu ima problem sa dotrajalom zgradom i celokupnom opremom, direktorka pozorišta Ivana Savić smatra da je saradnja sa „Kupina filmom“ dobra šansa da se, kroz projekte EU, dotrajala zgrada obnovi.

„Sedišta u pozorištu su stara četrdeset godina. Ova saradnja nam omogućava da konkurišemo za sredstva kojima ćemo u pozorištu parcijalno sanirati sve što je potrebno. Jako dobre stvari mogu da se dese iz ove saradnje“, kaže Savićeva.

Do kraja godine je planirano da se u Pozorištu lutaka prikažu poljski filmovi, u okviru Festivala poljskog filma u oktobru. Tada će pored šest projekcija, biti organizovane i radionice za mlade koje će voditi poljski režiseri i glumci. U novembru će u Pozorištu lutaka biti prikazani i filmovi u okviru festivala Slobodna zona.

Podsetimo, Bioskop Kupina, koji je donedavno bio u Balkanskoj ulici, otvoren je 2012. Od tada je i član velike mreže Europa cinemas, koja je okrenuta ka promociji evropske kinematografije.