Ne treba vam pulmolog da vam kaže prija li vam to što udišete

Aerozagađenje je problem globalnih razmera, smatra pulmolog u niškom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu Niš Goran Janković. Ova pojava u vezi je sa masovnim nezaraznim plućnim bolestima, kao što su bronhijalna astma, hronična opstruktivna bolest pluća i primarni rak pluća.

Dr Janković kaže da ne treba dizati preterano veliku prašinu kada se čuje da je kvalitet vazduha u određenom trenutku loš i da to nikako ne može biti okidač koji će sutradan nekome razviti karcinom pluća.

Opasno bi bilo kada bi zdrava osoba hronično i trajno bila izložena štetnim česticama, gasovima i parama, uz genetsku predispoziciju, socijalno devijantna ponašanja, jer nismo imuni na veoma frekventnu pušačku naviku. Tako se postaje kandidat za određenu bolest koja čoveka prati celog života“.

I sâm je, iako čitav život rekreativno trči, u poslednjih godinu dana gotovo prestao sa tim jer mu, kako kaže, ne prija.

Nema potrebe da vam pulmolog, ili bilo koji drugi lekar kaže nešto što osećate na svojoj koži, odnosno šta udišete, i da li vam to prija ili ne“, kaže dr Goran Janković.

Dr Janković je govorio na Gradskom forumu “Kako izgleda vazduh u Nišu?”; Foto: MRCN/M.B.

Vazduh je zagađen cele godine

Doktor je ukazao i na to da opasnost od zagađenosti vazduha ne postoji samo tokom grejne sezone.

Kada sam pre 30 godina počeo da radim, u ATD-u smo gotovo matematički precizno mogli da kažemo kada je sezona za grip, astmatičare, alergije, hroničnu opstruktivnu bolest pluća. Kulminacija efekta staklene bašte i globalnog aerozagađenja doveli su do toga da je sezona svih bolesti tokom cele godine. Aerozagađenja ima i leti“.

Dr Janković ne preporučuje nošenje hirurških maski, koje, ističe, ne štite od zagađenog vazduha. Onima koji žele da se zaštite on preporučuje 3M maske, kojih još uvek nema na našem tržištu.

Doktor Janković je istakao da je pušenje, pored zagađenosti vazduha, navika koja umnogome utiče na razvoj plućnih bolesti.

Svaki treći muškarac i svaka četvrta žena puše, a deca do 15 godina su u 90 posto slučajeva bila barem jednom u kontaktu sa cigaretom. To sve u kombinaciji sa aerozagađenjem čini da imamo populaciju koja će, u najreproduktivnijem delu svog života, oboleti od hronične, neizlečive bolesti“, upozorava dr Janković.