Nišvil otpušta polovinu zaposlenih

Ukoliko se situacija sa virusom korona popravi, Nišvil 2021. će se održati od 6. do 15. avgusta, odlučeno je na sednici Saveta festivala. Na istoj sednici usvojen je i kompletan program, ali i finansijski plan za 30 odsto manji nego poslednjih godina. Ukoliko pandemija potraje, u razmatranju je i gašenje tradicionalnog festivala.

Direktor Nišvil festivala Ivan Blagojević rekao je da se, ukoliko korona potraje i tokom avgusta, razmišlja i o gašenju Nišvila.

“U cilju opstanka festival, otpustićemo polovinu radnika od 1. januara, jer tokom ove godine nismo prihodovali dovoljno da isplatimo plate, poreze i doprinose zaposlenih. Svesni da nije realno očekivati bilo kakvu bespovratnu podršku države najznačajnijim festivalima ove zemlje, zatražili smo kredit kod Fonda za razvoj da bar premostimo ove dve teške godine, ali smo odbijeni uz obrazloženje da Fond ne daje kredite udruženjima građana i fondacijama  – iako smo imali validne garancije i dobru volju kabineta premijerke”, zaključuje Blagojević.

U saopštenju navode da će ovo biti izuzetno teška godina i da se moraju prilagoditi teškoćama punjenja budžeta, kako Grada Niša, tako i ministarstava kod kojih apliciraju po konkursima. “Naravno, moramo se prilagoditi i slabijoj zainteresovanosti sponzora i verovatnom padu prodaje ulaznica”, dodaje Blagojević. 

Podsetimo, Nišvil je ove godine održan je u onlajn formatu zbog situacije sa pandemijom virusa korona, dok su neki od muzičara prebačeni za Nišvil 2021. zbog stalnog odlaganja termina, rekao je u našoj emisiji 43/21 direktor Festivala Ivan Blagojević.