Novinarka Jelena Zorić, snimatelj Aleksandar Cvrkotić i redakcija lista Danas dobitnici nagrade “Dušan Bogavac”

Foto: logo NUNS-a

Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija “Dušan Bogavac”, odlučio je da su dobitnici nagrade za 2020. godinu novinarka i snimatelj Televizije N1 – Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić, i redakcija lista Danas.

Kako NUNS navodi u svom saopštenju, novinarka N1 Jelena Zorić i snimatelj te televizije Aleksandar Cvrkotić su se posebno istakli tokom izveštavanja sa protesta u julu ove godine.

“Ona je svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma. Takođe, nagradu je zaslužio i snimatelj N1 Aleksandar Cvrković, kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke”, piše u saopštenju.

Za svoj rad tokom ove godine NUNS je nagradio i redakciju dnevnog lista Danas, koji, kako su naveli u obraloženju, već dve decenije nastoji da na delu pokaže standarde etičkog i hrabrog novinarstva: “Danas je trenutno jedini slobodni i nezavisni dnevni list u Srbiji, što nažalost govori o turobnoj slici medijske scene

Ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili su i redakcija BIRN-a, novinarka Tamara Grujić za TV serijal “Sa Tamarom u akciji”, kolumnista lista Danas i pozorišni reditelj Zlatko Paković, i novinarka i urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić.

U žiriju su bili prethodni dobitnici nagrade Tatjana Lazarević (KoSSev), Vuk Cvijić (NIN) i Branislav Šovljanski (ispred radakcije TV N1), te Filip Mladenović, u ime Fondacije “Dušan Bogavac”, i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Svečana dodela novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost biće održana u sredu, 28. oktobra od 12 sati, u beogradskom Medija centru.