„Podrška dojenju na javnim mestima“

Četvrtak, 24. oktobar 2019. godine, 11:30 časova
Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Isključivo dojenje je koncept koji podrazumeva podršku prirodnoj ishrani odojčadi u prvih šest meseci, kada je takav vid ishrane neophodan za pravilan psihofizički razvoj. To je najzdraviji, najprirodniji i najkorisniji oblik ishrane koji majka može da pruži detetu u prvim mesecima života, a osim nutritivnih prednosti, preduslov je za željeni emocionalni razvoj deteta, jer omogućava kontakt majke i odojčeta.

Obaveza zdravstvene službe je da kroz baby friendly programe u porodilištima i kroz rad patronažne službe obezbedi podršku majkama za isključivim dojenjem, što zdravstveni profesionalci i čine.

Postavlja se pitanje da li smo kao društvo i lokalna zajednica dovoljno spremni da podržimo majke da isključivo doje na javnim mestima, čak i na radnom mestu.

Podrškom majkama značajno bi se povećao broj žena koje mogu da doje svoju decu, čime bi se doprinelo boljem zdravstvenom statusu odojčadi.

O ovoj temi govoriće:

  • dr Marina Jonović, koordinator programa podrške dojenju Kliničkog centra Niš
  • Dragana Stanković, patronažna sestra, Dom zdravlja Niš
  • Ana Saćipović, udruženje „Osvit“
  • dr Čedomir Šagrić, Institut za javno zdravlje Niš, moderator

Građani će moći uživo da prate i komentarišu gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem tvitera korišćenjem #gradskiforum.