„Poglavlje 35 – kuda i kako dalje?“

Sreda, 29. maj 2019. godine, 12:30 časova
Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Beogradska otvorena škola Vas poziva da učestvujete na diskusionom forumu Poglavlje 35 – kuda i kako dalje“.

Poglavlje 35 je specifično i sadrži mehanizam za praćenje sprovođenja postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Učesnici će kroz dijalog i diskusiju dati kritički osvrt na to dokle se stiglo u ovom dijalogu, koji su to izazovi sa kojima su se nevladini akteri i građani susretali prilikom praćenja i davanja doprinosa aktivnostima u okviru Poglavlja 35 i kako ove izazove prevazići u budućnosti.

Kako odblokirati dijalog između Beograda i Prištine? Koji su mogući scenariji za prevazilaženje izazova u ovom procesu? Na koji način rezultati postignuti u okviru Poglavlja 35 utiču na celokupne pristupne pregovore za pristupanje u EU? Kakve poruke nam Evropa i njeni lideri šalju nakon sastanka u Berlinu u vezi dijaloga? Ovo su samo neka od pitanja koja će biti okvir za diskusiju i debate na forumu.

Diskusioni forum se organizuje u okviru inicijative “Progovori o pregovorima” koju sprovodi Beogradska otvorena škola uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

PROGRAM RADA

12:30-13:00 Registracija učesnika

13:00-14:00 Poglavlje 35: Kuda i kako dalje?

  • Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo
  • Stefan Surlić, asistent na Fakultetu političkih nauka
  • Marija Milenković, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj
  • Nikola Lazić, urednik portal Bujanovačke

14:00-14:30 Diskusija

14:30-14:45 Zaključci

Beogradska otvorena škola (BOŠ) pokrenula je inicijativu „Progovori o pregovorima“ 2013. godine koju je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Osnovni cilj ove Inicijative jeste da doprinese evropeizaciji Srbije kroz promociju transparentnog i odgovornog procesa vođenja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji (EU) zasnovanog na dijalogu i partnerskoj saradnji civilnog društva i javnih vlasti.

Molimo Vas da svoje prisutstvo potvrdite mejlom na adresu stefan.simic@bos.rs.