Predstavljen izveštaj o Poglavlju 27

Foto MRCN, T.Đ

Koalicija 27 predstavila je izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“ koje govori o rezultatima praćenja i analiza promena u oblasti životne sredine. Ovo poglavlje je sastavni deo pristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji.

 „Poglavlje 27 je dosta obimno. Ono obuhvata deset oblasti. Mi smo obradili sedam. Imamo nameru da obradimo i tri koje nismo do sada, pogotovu što je jedna od njih upravljanje otpadom koje smatramo vrlo bitnim u čitavom procesu pregovora“ – izjavila je  sekretarka Koalicije 27 Jovana Dragić.

Foto: MRCN

Stevan Petrović iz Beogradske otvorene škole kaže da je jedan od problema „nedostatak kapaciteta javne uprave da se izbori sa određenim vidljivim kršenjem propisa“. On je naveo primer Golije gde je Vlada dozvolila izgradnju turstičkih kapaciteta, uprkos tome što to nije u skladu sa evropskim propisima koje je naša država usvojila. Sa druge strane, Administrativni sud je zaustavo izgradnju brane Brodarevo jer ona nije bila u skladu sa ovim propisima.

Partner Koalicije 27 na lokalu je Grupa Kobra iz Niša koja aktivno učestvuje u unapređenju kvaliteta životne sredine.

Naša zemlja ima dosta problema sa zagađenošću zemlje, vode, upravljanjem otpadom. Ima tu dosta stvari koje moraju da budu rešene  i promenjene ako želimo da postanemo članica Evropske unije, kaže Milan Jovanović iz Kobre i dodaje da je jedan od ciljeva tog udruženja  upravo zaštita životne sredine. „Do sada smo se fokusirali na akcije na lokalnom nivou i sada smo rešili da podržimo ovu akciju na nacionalnom nivou“ zaključuje on.

Koaliciju 27 osnovalo je više organizacija civilnog društva 2014.  sa ciljem da zajednički prate i doprinose procesu usklađivanja politika i propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske Unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Kompletan izveštaj možete pročitati ovde.