Prva dekanica Filozofskog fakulteta

Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu/ Foto: A.S

Na svečanoj dodeli indeksa, brucošima Filozofskog fakulteta u Nišu zvanično se obratila nova dekanica Natalija Jovanović. Prvi put u istoriji ovog fakulteta u fotelju dekana sela je jedna dama.

„Evo najzad Balkan, Niš i Filozofski fakultet, koji je Univerzitet u malom, imaju za dekana ženu, odnosno dekanicu. Čast mi je da poželim dobrodošlicu 46. generaciji brucoša, i sa ponosom mogu da kažem da smo ove godine upisali 600 studenata Filozofskog fakulteta, jednog od najuglednijih i najtraženijih u regionu“, rekla je prof. dr Jovanović.

img_5180

„Ovo je jedan od najvažijih dana u vašem životu, sledeći će biti kada budete odlazili sa ovog fakulteta. On je iznedrio mnoge stručnjake, dokazane u svojoj oblasti, a sigurna sam da ćete to biti i vi“, poručila je dekanica brucošima.

Pored nove dekanice i njenih saradnika, novitet u ovoj akademskoj godini je i nov studijski program  ̶ Socijalna politika i socijalni rad na osnovnim akademskim i Socijalni rad na master studijama. Dekanica je najavila i studijski program za nemački jezik, za koji se, kako kaže, nada da će ubrzo dobiti akreditaciju. „Sa novim departmanima moramo da dobijemo još više prostora, što se do sad nije desilo“, napomenula je Natalija Jovanović.

img_5185

Filozofski fakultet u ovom trenutku ima 4000 studenata, 220 zaposlenih, 160 nastavnika i saradnika. Prema rečima dekanice, fakultet predstavlja ogroman intelektualni kapital sa preko 30 studijskih programa  ̶  12 na osnovnim, 11 na master studijama sa velikim brojem modula, i pet na doktorskim studijama.

Filozofski fakultet osnovan je 1971. godine kao akademska jedinica Univerziteta u Nišu, sa složenom akademskom strukturom koja obuhvata naučne i obrazovne programe iz humanističkih i prirodnih nauka. Univerzitet u malom, kako ga je nazvala dekanica Jovanović, iznedrio je Fakultet umetnosti, Prirodno-matematički fakultet i Fakultet fizičke kulture.