Silvija Nešić : Kako sam rasla tako je rasla i moja ljubav prema muzici

Silvija Nešić muziku je zavolela onog trenutka kada je sa sedam godina sela za klavir. Od tada, do danas muzika je njeno utočište, ali i nešto što je povezuje sa drugim ljudima bez obzira na nacionalnost. Romska kultura za nju je način života, misao o slobodi, muzika, običaji, miris romskih jela u porodičnom okruženju za vreme praznika.

„Ono što romska porodica neguje su ti porodični, međuljudski odnosi puni poštovanja između majke, ćerke, oca i starijih članova domaćinstva. Romski praznici, kao na primer Vasilica ili Bibija, jesu zapravo ključni dani kada se Romi okupljaju i kada se zajedno vesele i obeležavaju te dane. I dan danas slavim Vasilicu. To je romska Nova godina, odnosno označavanje početka nove kalendarske godine kada uveče imamo povečernicu. Sprema se pilav sa nekom živinom i svi ukućani tog dana treba da budu kod kuće, kako bi godina bila što uspešnija, kaže Silvija.

Najranije detinjstvo je provela u romskoj mahali u Pirotu i kaže da te dane pamti kao najsrećnije jer su odnosi koji se gaje među stanovnicima u mahali mnogo prisniji nego van nje. „Prvo sam živela u mahali u Pirotu, do svoje desete godine. Nakon desete godine preselila sam se u neromsko naselje, ali sam nastavila da idem u romsku mahalu i sa 14 godina sam se već preselila u Niš. Ali definitivino, najbolje vreme i najlepši deo detinjstva za mene je bio upravo onaj period proveden u romskoj mahali sa romskom decom, kada sam bila okružena Romima. Svi smo tamo uglavnom drugovi i drugarice ili braća i sestre, i ako nismo rod mi smatramo jedni druge za rod. Dosta smo prisniji i otvoreniji jedni prema drugima“.

Muzikom je počela da se bavi još od sedem godine kada je i shvatila da će to biti njen životni poziv. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu, a sada je na master studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu. Takođe, peva u ženskom Akademskom hora Studentskog kulturnog centra u Nišu, igra foklor, jedna je od učesnica  mjuzikla „Cigani lete u nebo“ i stažira u srednjoj muzičkoj školi u Nišu.

„Potičem iz muzičke porodice. Otac i dedovi i sa jedne i sa druge strane su mi muzičari, pa je bilo normalno da se opredelim za muziku. Sa 7 godina sam počela da sviram klavir i još tada sam znala – ja ću završiti Fakultet umetnosti, odnosno biću profesorka muzike kad-tad. Nakon završetka osnovne muzičke škole, upisala sam srednju muzičku školu u Nišu na odseku za instrument, odnosno klavir. Tokom celog školovanja me je podržavala moja profesorka Suzana Novaković koja mi je u tom periodu bila i majka i otac. Ja sam sa 14 godina došla ovde i pamtim jednu njenu rečenicu koju uvek koristim u svakodnevnom životu, a to je da se nikada ne stidim onog što jesam. Kako sam ja rasla tako je rasla i moja ljubav prema muzici“.

Osim što je muzika njena životna preokupacija, Silvija je aktivna i u Udruženju građana „Ternipe“ Iz Pirota. Najviše radim sa mladim Romima i Romkinjama, a u  okviru Udruženja radi i kao koreografkinja prvog ansambla. „Kroz igru, negujemo i romsku kulturu i povećavamo svest mladih Roma i Romkinja koliko je identitet bitan. Bavimo se i podrškom mladih u školovanju. Ja sam fokusirana upravo na mlade Romkinje. Nažalost, zbog tih nekih shvatanja koji se smatraju tradicijom Roma – rana udaja devojčica, mi smo negde morali da nađemo neki odbrambeni mehanizam i prosto radimo razne projekte koji su usmerni upravo ka devojčicama i prevenciji tih ranih brakova. Ja sam vršnjačka edukatorka i motivišem mlade Romkinje da se što više obrazuju da bi kasnije postale ekonomski nezavisne“.

Silvija smatra da su se neki stari romski običaji zaboravili, a da se romski jezik sve manje govori u romskoj zajednici i zato smatra da je institucijalizacija romske kulture rešenje da se ona očuva. „Mladima danas je veoma daleko ono što se nekada radilo. Kada se kroz pesme govorilo o običajima. Običaji su služili da bi povezali porodicu. Nažalost sada mladi Romi ne poštuju sve te običaje i negde smatram da je obaveza institucija – i gradskih, i opštinskih i lokalnih da oformimo neke institucije koje će da se bave kulturom Roma. Mi ćemo sada u Nišu uskoro dobiti Romski kulturni centar i nadam se da će on raditi na pravi način i negde probuditi svest kod mladih da je to što si Rom jedan ponos, zaključuje ona.


***Media i reform centar Niš će u narednom periodu objaviti seriju tekstova i video priloga o kulturi, tradiciji, jeziku, religiji, kao i novim kulturnim praksama Roma u Nišu i okolini. Media i reform centar Niš će tekstove objavljivati na srpskom i romskom jeziku, kao deo projekta „Romanipe – Kultura, tradicija, jezik i religija Roma“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije na Konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina u 2018. godini.