Srbija i NATO – doprinos bezbednosti kroz naučnu saradnju

Cena biogoriva na svetskom tržištu mogla bi da se smanji za 20 odsto zahvaljujući radu srpskih naučnika. Prema prvim rezultatima trogodišnjeg projekta koji je jednstven u svetu, naši naučnici uspeli su, da metodom „stresiranja“ mikroalgi povećaju njihovu proizvodnju masti za oko 30 odsto, što će imati veliki uticaj na proizvodnju biodizela u budućnosti, ali i na smanjenje globalnog zagađenja. 

Od 2006. godine Srbija je učestvovala u više od 35 aktivnosti u okviru NATO programa “Nauka za mir i bezbednost”. Među njima su projekti na polju energetske i ekološke bezbednosti; odbrane od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih sredstava; borbe protiv terorizma; sajber odbrane i sigurnosti ljudi.

Razvoj tehnologije za imobilizaciju toksičnog i radioaktivnog otpada, još jedan je od projekata zahvaljujući kome se o radu domaće naučne zajednice čulo i u međunarodnim akademskim krugovima.

Više o ovim i drugim naučnim programima u kojima učestvuje i Srbija, saznajte u novoj epizodi “Srbija i NATO – doprinos bezbednosti kroz naučnu saradnju”.