Srbija i NATO: Unapređenje obrazovanja u oblasti odbrane

Izvor: Ministarstvo odbrane

Srpski model vojne obuke privukao je pažnju nekoliko zemalja sveta, koje žele da ga primene u usavršavanju svojih podoficira.Tako je delegacija iračkih oružanih snaga, februara ove godine, boravila u Beogradu, na Međunarodnoj radionici za razvoj podoficirskog kora, u okviru programa Partnerstvo za mir.

U organizaciji Vojske Srbije, skup je bio deo Programa za unapređenje obrazovnog procesa u oblasti odbrane (DEEP) pod pokroviteljstvom NATO u kome Srbija učestvuje od 2014. Godine. Kroz taj program su proteklih godina ostvarene brojne aktivnosti koje su doprinele kvalitetnom radu srpskog Centra za obuku podoficira “Milunka Savić” u Pančevu.

Republika Srbija je zvanično otpočela angažovanje u Programu za unapređenje obrazovanja u oblasti odbrane februara 2014. godine radi reforme nastavnih planova i programa na svim nivoima studija u vojno-obrazovnim ustanovama, kao i usvajanja evropskih i NATO standarda u oblasti profesionalnog vojnog obrazovanja i akreditacije ili reakreditacije programa u skladu sa zahtevima bolonjske deklaracije.

U novoj epizodi serijala o saradnji Srbije i NATO-a donosimo vam detaljnije informacije o pomenutom programu.