Teorije zavere o koronavirusu kao način zarade

Medijski prostor je od prvih dana pandemije zatrpan različitim neproverenim informacijama o posledicama koronavirusa  i vakcinama. Posledica je toga je da skoro 80% stanovništva u regionu veruje u neku od teorija zavere u vezi s koronavirusom.

Najčešći lažni i manipulativni narativi nastali u Srbiji odnose se na nedelotvorne i štetne savete za prevenciju i lečenje korone.

Među najpopularnijim teorijama su one u kojima se tvrdi da je kineska vlada virus napravila u laboratoriji, da je farmaceutska industrija uključena u njegovo širenje, i da je virus pobegao iz laboratorije u Vuhanu. 

Ali za razliku od teorija zavere, informacije o onima koji ih objavljuju, i motivima koji ih na to pokreću, manje su poznati. Pokazalo se, naime, da je širenje dezinformacija o vakcinama veoma unosan posao i da su pokreti protiv vakcina ostvarili ogroman profit i da uživaju veliku populanost na društvenim mrežama. 

Kakve napore su platforme poput Jutjuba i Fejsbuka pod pritiskom javnosti preduzele su mere protiv širenja dezinformacija o virusu Covid-19, pogledajte u našem videu koji je nastao u sklopu edukacije “Suprotstavljanje dezinformacijama” koja je inicijativa TechSoupa i U.G. Zašto ne.