Trening za organizacije civilnog društva u okviru projekta “Budućnost slobode informacija u Srbiji”

24, 25. i 26. oktobar 2019. godine
Hotel ,,Sloboda” Šabac

Poštovani,

Partneri za demokratske promene Srbija sprovode projekat „Budućnost slobode informacija u Srbiji“ u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) i Pravnim skenerom, uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Ova dvogodišnja inicijativa podržava aktivno uključivanje organizacija civilnog društva i mladih da brane pravo javnosti da zna, kako bi se osigurala primena standarda transparentnosti i odgovornosti u Republici Srbiji.

U okviru projekta Pravni skener organizuje trening za organizacije civilnog društva koji ima za cilj da unapredi znanja i veštine kroz interaktivne radionice u kojima će učesnici imati priliku da se bliže upoznaju sa mogućnostima koje nudi primena mehanizma slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i da podele svoja iskustva i nedoumice u ovoj oblasti. Poseban naglasak će biti na:1) Primeni mehanizma slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i zakonitom ograničavanju prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja;
2) Transparentnosti organa javne vlasti na lokalnom nivou;
3) Značaju dostupnosti podataka za ulogu posmatrača organizacija civilnog društva u domenima njihovog rada;
4) Značaju dostupnosti informacija od javnog značaja za uzbunjivače;
5) Mehanizmima zaštite u slučaju da organ javne vlasti ne postupa u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja;
6) Najavljenim izmenama pravnog okvira i mogućnostima za kontrolu rada javnih institucija;
7) Unapređenju kapaciteta organizacija civilnog društva za izgradnju i uspostavljanje mreže za zajedničko unapređenje primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Pravni skener Vas poziva da se pridužite treningu i da zajedno utičemo na razvijanje mehanizma koji će doprineti većoj otvorenosti organa javne vlasti.

Molimo Vas da nas najkasnije do 05. oktobra 2019. godine obavestite da li će predstavnik/predstavnica Vaše organizacije prisustvovati treningu.

Takođe, želimo da Vas obavestimo da organizatori treninga pokrivaju troškove puta, smeštaja i hrane za sve učesnike.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem mejla: office@pravni-skener.org ili putem telefona: +381 69 /411- 30- 28.