Vrhunska imena na 5. festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu

Foto: B.R

Pozorišni festival prvoizvedenih predstava – PIP 2016, peti po redu, biće održan od 22. do 27. novembra u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu. Ove godine gostuje šest predstava, a dobitnik specijalne Povelje za doprinos srpskoj drami je naš najbolji savremeni komediograf Dušan Kovačević.

Festival će otvoriti predstava Voz beogradskog Zvezdara teatra, u režiji Vojislava Voje Brajovića, a pored njega u ovoj filozofskoj drami igra i Sergej Trifunović. Publika će imati priliku da pogleda i dramske komade koji će prvi put biti odigrani.

„Selekcija predstava za 5. Festival je brilijantno odrađena i sve su favoriti za nagrade. Pored proverenih pisaca, učestvovaće i novi, mladi pisci, a interesovanje za ovogodišnji festival veće je nego ranijih godina”, izjavio je stručni saradnik Centra za kulturu i umetnost iz Aleksinca Miloš Paović.

U takmičarskom delu učestvuju: Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište, Šabačko pozorište, niško Narodno pozorište i Kruševačko pozorište.

„Čast nam je da se nađemo u takmičarskoj selekciji na ovakvom festivalu. Odigraćemo predstavu Gde je nestao Harms koja je osvojila specijalnu nagradu na festivalu Joakim Vujić”, najavila je Miljana Nenadov iz niškog Narodnog pozorišta.

Predstavom Julije Cezar, po Šekspirovom tekstu, a u režiji Kokana Mladenovića festival će zvanično biti zatvoren, 27. novembra. Komad izvode glumci Narodnog pozorišta iz Sombora, a ova predstava nije u takmičarskom delu festivala. Iste večeri biće nagrađeni: najbolji dramski tekst, predstava, režiser, glumica i glumac, kao i najbolji mladi glumci.

Za izuzetan doprinos savremenoj srpskoj drami nagradu će dobiti Dušan Kovačević, a dosadašnji dobitnici  su Siniša Kovačević, Dragoslav Mihailović i Ljubomir Simović.

 

Pojedinačne karte koštaju 200 dinara za balkon i 400 dinara za prve redove. Komplet karata može se kupiti po ceni od 1.000, 1.500 i 2.000 dinara.

Takmičarski program Festivala:

Utorak, 22. novembar, predstava Voz – Beogradski Zvezdara teatar; tekst –  Kormak Makarti; prevod: Milica i Branislav Mihajlović; režija i adaptacija: Voja Brajović.

Sreda, 23. novembar, predstava Moje dete – Beogradsko dramsko pozorište, po tekstu Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević.

Četvrtak, 24. novembar, predstavu Revizor za jugoistok – Šabačko pozorište izvodi po tekstu Svetislava Basare, u režiji Marka Torlakovića.

Petak, 25. novembar, predstava Valjevska bolnica – Kruševačko pozorište, Fakultet umetnosti iz Kosovske Mitrovice i Centar za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice, tekst: Dobrica Ćosić,  režija: Slavenko Saletović.

Subota, 26. novembar, predstava Gde je nestao Harms – Niško Narodno pozorište; tekst: Mile Mašović Nikolić; režija Angelčo Ilievski.

U čast nagrađenih:

Nedelja 27. novembar, predstava Julije Cezar – Grad Teatar budva, Centar za kulturu Svilajnac, Narodno pozorište Sombor; tekst: Vilijam Šekspir; režija Kokan Mladenović; igraju: Sergej i Branislav Trifunović, Saša Torlaković, Jelena Minić, Marko Marković, Irena Popović.