ŽENE U JAVNOJ SFERI – VERBALNO NASILJE KAO REALNOST?

Sreda, 13. februar 2019. godine, 16 sati

U poslednje vreme žene se često tretiraju na uvredljiv način, relativizuje se i degradira njihova uloga u javnoj sferi, a prema ženama se ophodi na nedopustiv način. Ovakav tretman žena u javnom diskursu sve je intenzivniji, posledice su brojne, a sankcije često izostaju.

Ko je (sve) odgovoran za verbalno nasilje nad ženama u javnoj sferi? Da li su žene izloženije verbalnom nasilju nego muškarci? Kako suzbiti neprijatnosti koje žene trpe zbog svog javnog delovanja? Ima li pomaka u suzbijanju verbalnog nasilja nad njima i seksizma u javnoj sferi?

O ovim i drugim pitanjima govoriće:

  • Svetlana Milijić, poverenica Unije žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke
  • dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta u Nišu i bivša poverenica za zaštitu ravnopravnosti
  • prof. dr Natalija Žunić, Ženski istraživački centar
  • Zorana Ristić, moderatorka 

Građani i građanke moći će uživo da prate i komentarišu gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili posredstvom Twitter-a korišćenjem #gradskiforum.


Gradski forum deo je projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.