„Premosti dan“ na Tvrđavskom mostu

Foto: M.S

Svetski dan poezije biće obeležen 21. marta na Tvrđavskom mostu, sa početkom u 12 časova.  Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, Niški kulturni centar i narodna biblioteka „Stevan Sremac“,  proslavljaju  ovaj datum pod sloganom „Premosti dan“.

„Prvi put će ova manifestacija biti održana na Tvrđavkom mostu, a interesovanje je veliko. Nastupiće dvadesetak pesnika, a zainteresovanim prolaznicima koji će uživati u poeziji biblioteka „Stevan Sremac“ poklanja knjige. Biće čitane pesme Gorana Stojanovića, kao i drugih pesnika koji više nisu sa nama”, najavio je predsednik Društva književnika i književnih prevodilaca Niša Velibor Petković.

Prema rečima organizatora, svrha ove manifestacije je promocija čitanja, pisanja i objavljivanja poezije kroz obrazovni proces kao i kroz nacionalne, regionalne i internacionalne poetske pokrete.

„Ideja je da se ove godine Niš nađe na svetskoj mapi onih koji ovaj dan obeležavaju. Pridružili smo se metropolama poput Njujorka, Londona i Pariza. Tog dana će nam se pridružiti najznačajniji pesnici Društva književnika poput Bojana Ilića, Ivice Živkovića i Momčila Radića”, kaže član Predsedništva Društva književnika i književnih prevodilaca Niša Dalibor Popović Pop.

On je  dodao da će, pored Svetskog dana poezije, biti održana  i velika smotra recitatora što dokazuje da poezija nije zapostavljena i da se piše i čita više nego ikada pre.

„Nagrada Slaviša Nikolin Živković biće dodeljena po prvi put. To je interna nagrada Društva, odnosno isključivo za članove Društva književnika i književnih prevodilaca Niša i to sa neobjavljenim delom. Pobednik dobija povelju i objavljivanje dela kojim je konkurisao. Ovim želimo da sačuvamo sećanje na Slavišu N. Živkovića”, izjavio je  pesnik Željko Mitić.