Rakita – mirno selo ili divlje pleme

"Krizni štab" Mesne zajednice Rakita; foto: MRCN/B.R.

Sa pojavom prvih bagera koji su došli kako bi se izgradila mini-hidroelektrana, nekadašnje mirno rudarsko selo Rakita se sve više pominje u medijima. Stanovnici ovog sela sa jedva dvestotinak meštana pridobili su simpatije svojom borbom protiv izgradnje mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci, ali i antipatije pojedinih medija, koji ih nazivaju i divljim plemenom.

Za šezdeset godina, koliko ima meštatnin Rakite Dragan Ilijev, ovde je, navodi, policija dolazila jednom mesečno, a u poslednje vreme dolazi i nekoliko puta na dan. Naš sagovornik tvrdi da svako ko se približi gradilištu, dobije salvu uvreda, ali i prijave.

Prijave protiv meštana koji se svakodnevno okupljaju pored gradilišta sve su češće, kao i privođenja. Pre nekoliko dana policija je privela Danijela Dimitrova zbog, kako tvrde, napada sekirom na obezbeđenje gradilišta.

Stanovnici Rakite koji su želeli da govore za medije kažu da sukob Dimitrova i obezbeđenja traje duže od šest meseci. Prvi incident, svedoči Valentina Ilijev, bio je prošle godine kada se na putu Rakita–Zvonce srela sa Dimitrovim, koji je krenuo u obližnje selo po namirnice. Prema njenoj tvrdnji obezbeđenje je tri puta patroliralo tim putem, a pri poslednjem su retrovizorom zakačili ruku Dimitrova, što je, napominje, bilo namerno.

„Danijel je nastavio ka Zvoncu, a ja sam se vratila u Rakitu. Međutim, oni su se vratili i isprebijali ga toliko da je morao da beži dole u reku i da se vrati da zove policiju. Pitanje je da li će stići neka prijava jer ni posle šest-sedam meseci nismo dobili poziv za svedočenje“, kaže ona.

Za poslednji incident dojavili su joj iz Pirota, a kada je stigla, Dimitrova su već uvodili u policijski auto.

„Dečko je bio provociran jer su ogradili i njegov deo poseda, pa je verovatno uzeo sekiru da to sredi, a oni su ga optužili da je na njih krenuo. Koga će on tu da tuče kada je bilo pet policajaca i celokupno obezbeđenje. Nelogično je. On se bori za pravdu, za ovu našu reku. Dva-tri dana je dežurao sa Desimirom Stojanovim Deskom, i čim je morao da ode na put – oni su to iskoristili da se osvete“, kaže Valentina Ilijev.

Radovi na mini-hidroelektrani u selu Rakita; foto: MRCN/B.R.

Toma Cvetković tvrdi da njegov komšija Danijel nije agresivan i dodaje da su radnici obezbeđenja ukapirali da ima kratalj fitilj i da bi svako planuo da ga svakodnevno provociraju, naročito ako je preživeo ratove kao vojnik.

Član Mesne zajednice Rakita Mile Nikolov kaže da je policija sve mogla da spreči još pri prvom incidentu, kada je Danijel Dimitrov prijavio da ga je obezbeđenje napalo.

„Privatno obezbeđenje je bahato i grubo, imaju podršku policije koja njima sve veruje i štiti ih. Nama ništa ne veruju i ne priznaju naše prijave, pa sumnjamo da su svi prešli na njihovu stranu, ali čast pojedincima“, dodaje.

Do sukoba ne bi dolazilo, tvrde meštani, da obezbeđenje verbalno ili fizički ne napada ljude i svoj posao radi bez provokacije lokalnog stanovništva. Ipak, kažu da je policija zauzela stranu investitrora, a to dokazuju činjenicom da prijave dolaze samo njima, a da radnici i obezbeđenje koje su meštani prijavljivali nastavljaju da rade i provociraju.

Na gradilištu mini-hidroelektrane u Rakiti nije bilo nadležnih. Ipak, iako je naloženo da se radovi zaustave i sve vrati u prvobitno stanje, radnici i bageri i dalje rade. Meštani Rakite kažu da se nadaju da će za njih i njihovu reku doći pravda.

Pročitajte i…

Odluka Ministarstva o MHE u Rakiti samo početak rešenja
Mini hidroelektrane – šta stručnjaci kažu?
Da li se izgradnja mini hidroelektrana u Srbiji kosi sa propisima EU?